Wystarczy chwila, by zrobić ten kaszubski specjał. Takich klusek mogłeś w życiu nie jeść

Zastanawiasz się, co możesz zrobić na obiad, a dodatkowo, aby nie był on skomplikowany? Sięgnij po tradycyjne kaszubskie kluski. Zrobisz je z 5 składników, a sposób wykonania nie jest wcale taki trudny. Zrobienie ich zagwarantuje zadowolenie.

Kiedy myślimy o kaszubskiej kuchni, przychodzą nam na myśl smakowite i sycące dania. Jednym z takich tradycyjnych dań są golce, czyli kluski ziemniaczane. To danie, które jest zarówno smaczne, jak i sycące, a do tego idealne na chłodniejsze dni. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, a sposób podania różni się w zależności od preferencji. Najczęściej jednak można je znaleźć polane cebulką i boczkiem, a także z dodatkiem kiszonej kapusty.

Zobacz wideo Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE]

Golce przygotowuje się z surowych ziemniaków, które łączy się z ugotowanymi kartoflami i mąką ziemniaczaną. Są charakterystyczne ze względu na swój wyjątkowy smak i kształt. Można je formować za pomocą dłoni, jednak by efekt był bardziej swojski można robić to łyżką.

Przepis na golce, czyli kaszubskie kluski ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól do smaku.

Składniki dodatkowe

  • wędzony boczek,
  • cebula,
  • kiszona kapusta.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i podziel na dwie równe części. Jedną z nich ugotuj do miękkości, drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obierz, podziel na mniejsze kawałki i zetrzyj w identyczny sposób jak kartofle. Warzywa pozostaw w misce na parę minut, następnie odciśnij z nich nadmiar wody, który zebrał się na dnie naczynia. Najlepiej zrobić to za pomocą czystej ścierki.
  2. Do miski z tartymi ziemniakami dodaj ugotowanej i przeciśnięte przez praskę kartofle. Wbij również jajko, wsyp przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i dodaj sól. Dokładnie wymieszaj, do momentu gdy składniki połączą się w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki ziemniaczanej.
  3. Na wilgotnych dłoniach formuj niewielkie kluseczki z masy ziemniaczanej. Możesz również lekko obtaczać je w mące, aby uniknąć przywierania do dłoni.
  4. Przygotowane golce wrzuć do wrzącej, posolonej wody. Gotuj przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Gotowe kluseczki podawaj z podsmażoną cebulą i boczkiem. Obok nie powinno również zabraknąć kiszonej kapusty. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.