Bieszczady
-
Ktoś poszedł do lasu i złamał prawo. Za zerwanie tego grzyba grozi mandat z dwóch powodów
Ostatnio wybrałam się w Bieszczady, by nacieszyć się widokiem jesiennych połonin. Część trasy prowadziła przez las, a ściślej mówiąc przez las w Bieszczadzki. Parku Narodowym. W pewnym momencie mój wzrok przyciągnęło coś, co przypominało...
-
Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych. Jak zrobić bieszczadzkie fuczki? Uważaj na tłuszcz
Każdy region słynie z jakiejś wyjątkowej potrawy, która często wywodzi się z kuchni prostych, biednych ludzi. Bieszczady słyną z prostej, ale pysznej gamy regionalnych smakołyków, a jednymi z nich są fuczki. Jak zrobić pyszne, chrupiące placki z...
-
Przysmak spod bieszczadzkich połonin. Jak zrobić puszyste proziaki? Wybierz odpowiedni nabiał
Każdy region słynie ze swoich kultowych przysmaków, które nierzadko wywodzą się z kuchni tak zwanej "biedoty". Bieszczady nigdy nie były regionem wysoko rozwiniętym, dlatego też tamtejsza kuchnia jest prosta i smaczna. Dziś zdradzimy wam przepis n...
-
Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży
Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smacz...
-
Zapomniany postny bieszczadzki przysmak. Kiedyś jedzony na potęgę, dziś już nieznany, choć pyszny
Z biegiem lat coraz więcej regionalnych potraw idzie w zapomnienie. Pomimo że kiedyś były smakowitymi kąskami, dziś mało kto podejmuje się ich zrobienia. Tak właśnie jest z bieszczadzkim przysmakiem. Aby o nim do końca nie zapomnieć podajemy przepis.
-
Hreczanyki, czyli bieszczadzkie kotleciki pełne smacznych dodatków. W składzie mięso, kasza i cebula
Kuchnia regionalna to skarb, który należy odpowiednio pielęgnować. Warto zatem czasami odszukać przepis z danego regionu i poznać nowe, swojskie smaki. Bieszczadzkie hreczanyki sprawdzą się w tej roli niemal doskonale - to kotlety przygotowane z...
-
Przysmak Bieszczad, a w nim ziemniaki i boczek. Nakarmisz całą rodzinę
Przysmaki regionalne podbijają serca osób, które często nawet nie wiedziały o ich istnieniu. To danie prosto z Bieszczad nie tylko sprawi, że wszyscy będą najedzeni, lecz także zaskoczy kubki smakowe.