bieszczady
-
Spłonęła najsłynniejsza karczma w Bieszczadach. "Straciliśmy dach nad głową"
Miłośnicy Bieszczad i wędrówek po połoninach i bezkresnych, dzikich lasach z pewnością wiedzą, gdzie w Bieszczadach dobrze zjeść. Jeśli wiedzą, to na pewno doskonale znają karczmę w miejscowości Smolnik. W Wilczej Jamie jednak niestety już nie...
-
Nie z ziemniaków i nie z cukinii. W Bieszczadach robią najlepsze placki pod słońcem
Kuchnia podkarpacka, a zwłaszcza kuchnia bieszczadzka, jest, co tu dużo mówić, uboga. Jednak smak potraw ubogi nie jest i niech za przykład posłuży nasz dzisiejszy przepis. Te placuszki nie tylko są bardzo łatwe w wykonaniu, lecz także naprawdę...
-
Weź kiszonkę, mąkę i kilka dodatków. W chwilę zrobisz placki sto razy lepsze od ziemniaczanych
Kto z nas nie kocha pysznych, złotych i chrupiących placków? Najczęściej stawiamy na ziemniaczane, a w sezonie na placki z cukinii. Jest jednak przepis, który bije na głowę i jedne, i drugie. Wystarczy, że weźmiesz trochę najlepszej kiszonki,...
-
Jadłam je w Polańczyku. Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych
Polacy uwielbiają wszelkie placki i placuszki i zdecydowanie najczęściej robimy placki ziemniaczane, w sezonie także placki z cukinii, a na śniadanie placki twarogowe. Jednak na urlopie w Bieszczadach poznałam inne placki i doznałam olśnienia....
-
Kiedyś jadła biedota, dziś specjalnie jeździmy na nie w Bieszczady. Bez białego napoju nie wyjdą
Z czego słynie kuchnia bieszczadzka? Z prostoty, najogólniej rzecz ujmując. Kultowe dania tego regionu opierają się na tanich składnikach, jak choćby kapusta, ziemniaki, mąka i grzyby. Wśród klasyków bieszczadzkich potraw nie sposób nie wymienić...
-
Mięciutkie i delikatne placki na sodzie. Regionalny przysmak zrobisz w domu, ale pamiętaj o tłuszczu
Placki na sodzie są klasycznym daniem lub dodatkiem do głównych dań z okolic Podkarpacia. Przepis na placki na sodzie jest banalny i nikt nie będzie miał problemu z ich wykonaniem. Są mięciutkie, delikatne, ale uważaj na tłuszcz podczas ich...
-
Kiedyś jadła je biedota, dziś kuszą turystów. Jak zrobić proziaki? Tak będą puszyste
Kuchnia polska jest bardzo bogata i złożona, a najlepsze potrawy wywodzą się z przepisów, którymi raczyli się wcześniej biedniejsi ludzie, którzy musieli zadowolić się tym, co akurat było pod ręką. Kuchnia każdego regionu ma mnóstwo takich dań, ni...
-
Ktoś poszedł do lasu i złamał prawo. Za zerwanie tego grzyba grozi mandat z dwóch powodów
Ostatnio wybrałam się w Bieszczady, by nacieszyć się widokiem jesiennych połonin. Część trasy prowadziła przez las, a ściślej mówiąc przez las w Bieszczadzki. Parku Narodowym. W pewnym momencie mój wzrok przyciągnęło coś, co przypominało...
-
W Beskidach mają swoje placki ziemniaczane. To nieprawdopodobne, bo farsz zamykają w tych liściach
Placki ziemniaczane nigdy się nie znudzą. Można je podawać z wieloma produktami, które tylko dodają im charakteru. Jednym z nich są warzywne liście. Właśnie w takiej wersji podaje się je w Beskidach. Tamtejsza kuchnia preferuje oryginalne...
-
Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych. Jak zrobić bieszczadzkie fuczki? Uważaj na tłuszcz
Każdy region słynie z jakiejś wyjątkowej potrawy, która często wywodzi się z kuchni prostych, biednych ludzi. Bieszczady słyną z prostej, ale pysznej gamy regionalnych smakołyków, a jednymi z nich są fuczki. Jak zrobić pyszne, chrupiące placki z...
-
Przysmak spod bieszczadzkich połonin. Jak zrobić puszyste proziaki? Wybierz odpowiedni nabiał
Każdy region słynie ze swoich kultowych przysmaków, które nierzadko wywodzą się z kuchni tak zwanej "biedoty". Bieszczady nigdy nie były regionem wysoko rozwiniętym, dlatego też tamtejsza kuchnia jest prosta i smaczna. Dziś zdradzimy wam przepis n...
-
Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży
Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smacz...
-
Zapomniany postny bieszczadzki przysmak. Kiedyś jedzony na potęgę, dziś już nieznany, choć pyszny
Z biegiem lat coraz więcej regionalnych potraw idzie w zapomnienie. Pomimo że kiedyś były smakowitymi kąskami, dziś mało kto podejmuje się ich zrobienia. Tak właśnie jest z bieszczadzkim przysmakiem. Aby o nim do końca nie zapomnieć podajemy przepis.
-
Hreczanyki, czyli bieszczadzkie kotleciki pełne smacznych dodatków. W składzie mięso, kasza i cebula
Kuchnia regionalna to skarb, który należy odpowiednio pielęgnować. Warto zatem czasami odszukać przepis z danego regionu i poznać nowe, swojskie smaki. Bieszczadzkie hreczanyki sprawdzą się w tej roli niemal doskonale - to kotlety przygotowane z...
-
Przysmak Bieszczad, a w nim ziemniaki i boczek. Nakarmisz całą rodzinę
Przysmaki regionalne podbijają serca osób, które często nawet nie wiedziały o ich istnieniu. To danie prosto z Bieszczad nie tylko sprawi, że wszyscy będą najedzeni, lecz także zaskoczy kubki smakowe.