Ile regionów tyle kuchni, która zawsze zaskakuje swoją oryginalnością i smakiem. W przypadku Bieszczad nie mogło być inaczej. I w tym miejscu znajdziemy interesujące specjały, które można w prosty sposób wykonać w domu. Idealnym przykładem ją knysze prosto z Bieszczad.
Specjał Bieszczad - knysze
Knysze to przekąska, która swoim kształtem przypomina pierożki, sakiewki lub po prostu bułeczki. Wykonane są z ciasta drożdżowego i farszu, który można różnie modyfikować. Najczęściej można ten przysmak znaleźć z nadzieniem zrobionym z ziemniaków, cebuli i twarogu, a także z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami. Nieważne jednak co się w nich znajduje, zawsze wychodzą pulchne i smaczne.
Można powiedzieć, że bułeczki te znane są w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Niestety nie wiadomo, kiedy dotarły do Polski. Niemniej jednak faktem jest to, że przysmak ten znalazł swoje miejsce zarówno w kartach kuchni bieszczadzkiej, jak i polskiej.
Przepis na knysze bieszczadzkie z cebulowym farszem
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 350 ml mleka,
- łyżka masła,
- 30 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- jajko i masło do posmarowania.
Składniki na farsz
- 4 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Bułeczki cynamonowe - miłe przebudzenie
OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!
Sposób przygotowania
- Do większej miski wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Wlej do nich lekko podgrzane mleko, rozpuszczone masło i drobno pokruszone drożdże.
- Do składników stopniowo wsypuj przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto ma podrosnąć przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej i na gorący tłuszcz umieść warzywa. Smaż je do zarumienienia, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i pozostaw do przestygnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie wyjmij je z miski na obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie i energicznie wyrób. Z gotowego ciasta uformuj cienki prostokątny placek.
- Ciasto pokrój na większe kwadraty i na środku każdego umieść łyżkę nadzienia. Każdy koniec placka dokładnie sklej tak, aby podczas pieczenia się nie rozkleił.
- W miseczce roztrzep jedno jajko i wysmaruj nim każdy kawałek.
- Knysze przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut do zarumienienia. W połowie pieczenia posmaruj je niewielką ilością masła.
- Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno z ulubionym sosem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl