Zapomniany postny bieszczadzki przysmak. Kiedyś jedzony na potęgę, dziś już nieznany, choć pyszny

Z biegiem lat coraz więcej regionalnych potraw idzie w zapomnienie. Pomimo że kiedyś były smakowitymi kąskami, dziś mało kto podejmuje się ich zrobienia. Tak właśnie jest z bieszczadzkim przysmakiem. Aby o nim do końca nie zapomnieć podajemy przepis.

Ile regionów tyle kuchni, która zawsze zaskakuje swoją oryginalnością i smakiem. W przypadku Bieszczad nie mogło być inaczej. I w tym miejscu znajdziemy interesujące specjały, które można w prosty sposób wykonać w domu. Idealnym przykładem ją knysze prosto z Bieszczad.

Specjał Bieszczad - knysze

Knysze to przekąska, która swoim kształtem przypomina pierożki, sakiewki lub po prostu bułeczki. Wykonane są z ciasta drożdżowego i farszu, który można różnie modyfikować. Najczęściej można ten przysmak znaleźć z nadzieniem zrobionym z ziemniaków, cebuli i twarogu, a także z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami. Nieważne jednak co się w nich znajduje, zawsze wychodzą pulchne i smaczne.

Można powiedzieć, że bułeczki te znane są w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Niestety nie wiadomo, kiedy dotarły do Polski. Niemniej jednak faktem jest to, że przysmak ten znalazł swoje miejsce zarówno w kartach kuchni bieszczadzkiej, jak i polskiej.

Przepis na knysze bieszczadzkie z cebulowym farszem

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 350 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • jajko i masło do posmarowania.

Składniki na farsz

  • 4 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Bułeczki cynamonowe - miłe przebudzenie

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Wlej do nich lekko podgrzane mleko, rozpuszczone masło i drobno pokruszone drożdże.
  2. Do składników stopniowo wsypuj przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.
  3. W czasie gdy ciasto ma podrosnąć przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzej olej i na gorący tłuszcz umieść warzywa. Smaż je do zarumienienia, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i pozostaw do przestygnięcia.
  5. Gdy ciasto wyrośnie wyjmij je z miski na obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie i energicznie wyrób. Z gotowego ciasta uformuj cienki prostokątny placek.
  6. Ciasto pokrój na większe kwadraty i na środku każdego umieść łyżkę nadzienia. Każdy koniec placka dokładnie sklej tak, aby podczas pieczenia się nie rozkleił.
  7. W miseczce roztrzep jedno jajko i wysmaruj nim każdy kawałek.
  8. Knysze przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut do zarumienienia. W połowie pieczenia posmaruj je niewielką ilością masła.
  9. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno z ulubionym sosem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.