Kiedyś jadła biedota, dziś specjalnie jeździmy na nie w Bieszczady. Bez białego napoju nie wyjdą

Z czego słynie kuchnia bieszczadzka? Z prostoty, najogólniej rzecz ujmując. Kultowe dania tego regionu opierają się na tanich składnikach, jak choćby kapusta, ziemniaki, mąka i grzyby. Wśród klasyków bieszczadzkich potraw nie sposób nie wymienić pysznych, puszystych bułeczek wypiekanych na blasze. Kiedyś biedni ludzi napychali nimi żołądki, dziś turyści zajadają się w restauracjach. Jak zrobić proziaki? Nic prostszego.

Proziaki to niewielkie placko-bułeczki z mąki pszennej wypiekane oryginalnie na blasze. Zwykle zastępowały pieczywo, służyły jako przekąska, samodzielny posiłek lub dodatek do zup i sosów. Do ich przygotowania niezbędna jest proza - czyli soda oczyszczona, a także biały napój. Są dwie szkoły - jedno dodają do ciasta na proziaki zsiadłe mleko, inni kefir. Jak jadłam je kiedyś podczas urlopu, gospodyni poleciła mi jednak kefir, dzięki temu proziaki wychodzą dużo bardziej puszyste i naprawdę pyszne. Najlepiej smakowały mi z masłem ziołowym i sosem z leśnych grzybów. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na chleb bez drożdży

Bieszczadzkie bułeczki z blachy. Jak zrobić proziaki?

Składniki:

  • 500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny),
  • 250 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Proziaki - sposób wykonania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
  2. Dodaj jajko i kefir, następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinak kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
  4. Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu.

Proziaki są naprawdę pyszne i z powodzeniem zastąpią ci pieczywo. Idealnie smakują jako baza do kanapek na słono, lecz także na słodko z masłem i dżemem lub kremem czekoladowym. Jeśli cenisz sobie prostotę i dobry smak, koniecznie wypróbuj ten przepis - podziękujesz sobie i to nie raz. 

Który region w Polsce ma najsmaczniejszą kuchnię?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.