Weź kiszonkę, mąkę i kilka dodatków. W chwilę zrobisz placki sto razy lepsze od ziemniaczanych

Kto z nas nie kocha pysznych, złotych i chrupiących placków? Najczęściej stawiamy na ziemniaczane, a w sezonie na placki z cukinii. Jest jednak przepis, który bije na głowę i jedne, i drugie. Wystarczy, że weźmiesz trochę najlepszej kiszonki, konkretną mąkę, jajko i przyprawy, a bieszczadzki rarytas w kilka chwil pojawi się na twoim stole.

Fuczki to jeden z klasyków kuchni bieszczadzkiej i łemkowskiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kiszonej kapusty usmażone na złoty kolor i podane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest banalny, ale dwa błędy mogą sprawić, że placki nie wyjdą tak, jak trzeba. Jeśli chcesz, żeby fuczki wyszły ci idealne, zadbaj o kapustę. Musi być porządnie odciśnięta z soku, bo inaczej placki będą rozmięknięte i "ciapowate". Kolejnym błędem, którego warto się wystrzegać, jest zły wybór mąki. Zwykła, miałka mąka pszenna nie będzie najlepszym wyborem. Zamiast tego warto postawić na mąkę pełnoziarnistą, najlepiej orkiszową. Nasz przepis pozwoli ci zrobić tak pyszne placuszki z kapusty, że będą znikać, zanim zdążysz nałożyć na talerze. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na gofry z cukinii. Pycha to mało powiedziane

Chrupiące placki z kiszonej kapusty. Jak zrobić fuczki?

Składniki:

  • ok. 300 g kapusty kiszonej, porządnie odciśniętej z soku,
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki (pszennej lub orkiszowej),
  • 1 cebula,
  • 1 większe jajko,
  • ok. 1/3 szklanki mleka lub 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta kminku,
  • kwaśna śmietana do podania,
  • olej lub smalec do smażenia.

Fuczki z kiszonej kapusty - sposób wykonania:

  1. Odciśniętą kapustę pokrój, by pojedyncze "kapuściane włosy" nie ciągnęły się podczas jedzenia. Cebulę także pokrój, ale w dosyć drobną kostkę, możesz zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Następnie kapustę i cebulę przełóż do miski.
  2. Do posiekanej kapusty wlej mleko lub śmietanę (ja polecam raczej śmietanę), wbij jajko i dodaj przyprawy. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę śmietany.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Następnie nakładaj porcję ciasta na fuczki i lekko je spłaszcz na patelni, by nie były za grube. Na średniej mocy palnika smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jako dodatek do sosu mięsnego albo grzybowego.
Więcej o: