Takich leniwych jeszcze nie było! Dodaj do twarogu jesienne warzywo, zapomnisz o nudnej klasyce

Szukasz przepisu na smaczny, jesienny obiad, który zrobisz w kilka minut? Leniwe z dyniowym twistem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i idealna propozycja na lekkie, jarskie danie. Ekspresowa receptura sprawdzi się w chłodne dni - wystarczy szczypta cynamonu i odrobina masła, by osłodzić ponury dzień.

Pierogi czy inaczej kluski leniwe to bez dwóch zdań prawdziwy smak dzieciństwa. Lekkie ciasto bazujące na twarogu sprawdzi się w pochmurne, jesienne dni i idealnie zastąpi inne, wymagające potrawy. Tu króluje prostota i swojski skład! Warto jednak dodać do ciasta odrobinę dyni, która doskonale podkreśli smak. 

Dyniowe leniwe to jesienna wariacja kultowego dania 

Wśród smacznych i jednocześnie tradycyjnych obiadów, pierogi leniwe zasługują na szczególne miejsce. Są obłędnie smaczne, tanie i banalnie proste w przygotowaniu, a na dodatek lubi je niemal każdy. Klasykę znaną z dzieciństwa warto jednak nieco podrasować - dynia sprawdzi się w tej roli doskonale. Dzięki sezonowemu dodatkowi, danie zyska zupełnie nową odsłonę i doskonały smak. Warto też dodać, że miękkie poduszeczki można serwować na słodko np. z dodatkiem brązowego cukru, masła i cynamonu, lub na słono np. z podsmażoną cebulką, lub sosem grzybowym. 

Kluski leniwe to przysłowiowa bułka z masłem i z pewnością poradzą sobie z nimi nawet kulinarni nowicjusze. Dodatek dynia także nie powinien sprawić większego problemu. Wystarczy zapiec odmianę hokkaido z odrobiną oliwy, a później zmiksować warzywo na puree. Później łączymy masę z twarogiem, jajkiem i mąka, całość zagniatamy i gotowe! To znakomity i szybki patent, który gwarantuje rozkosz dla podniebienia, a to wszystko za grosze! 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na dyniowe leniwe, czyli szybki obiad za grosze

Składniki: 

  • 50 g sera twarogowego półtłustego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 200 g puree z dyni (najlepiej z odmiany Hokkaido),
  • jajko,
  • odrobina soli. 

Dodatkowo: 

  • masło, 
  • brązowy cukier, 
  • cynamon. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie umyj dynię, pokrój ją na mniejsze kawałki i zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie warzywo zblenduj na gładkie puree. 
  2. Do miski przełóż twaróg. Ser dokładnie rozdrobnij widelcem, dodaj jajko, puree z dyni, mąkę i odrobinę soli. Masę energicznie zagnieć. Podziel powstałą kulę na cztery części, a z każdej formuj wałek. 
  3. Tak przygotowaną masę formuj na małe, estetyczne kluseczki - najlepiej krój pod skosem. 
  4. Leniwe gotuj w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia. 
  5. Na koniec wystarczy podać je z płynnym masłem z dodatkiem cukru i cynamonu. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.