W sezonie wakacyjnym dania jarskie to element obowiązkowy domowego menu. Na talerzach w porze obiadowej królują zatem rozmaite placki, naleśniki, racuchy, pierogi z owocami i kluchy. Nie trzeba chyba nikomu przedstawiać leniwych, które nie tylko obłędnie smakują, ale i są niebywale uniwersalne. Teraz czeka nas jednak mała rewolucja, bo jak się okazuje, wcale nie muszą być one gotowane!
Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To nie tylko szybki i smaczny pomysł na słodki obiad, ale i ciekawa przekąska. W tym przypadku babcina receptura rządzi, jednak czym byłaby kuchnia bez małych udziwnień i eksperymentów? Właśnie dlatego kultowe leniwe wcale nie muszą być gotowane na wodzie, jak to zazwyczaj bywa. Serowe poduszeczki lubią bowiem zanurkować w maśle, które wcześniej idealnie się rozpłynęło po rozgrzanej patelni!
Serowe poduszeczki zwane kluchami leniwymi warto odrobinę podrasować. Tym razem w roli głównej, poza twarogiem oczywiście, pojawi się słodki dodatek z iście orzeźwiającą nutą wakacji. Mowa tu o cukrze miętowym, który bardzo łatwo przygotować - oba składniki blendujemy i gotowe. Mały szczegół z którym podamy leniwe kluchy, da oryginalny i słodziutki finisz jak nigdy!
Składniki na ciasto:
Do podania:
Sposób przygotowania: