Takich leniwych nie serwuje nawet babcia. Zrób je bez gotowania za to z orzeźwiającym twistem

Kluchy leniwe to kultowe danie, które w tradycyjnej wersji jest gotowe w ekspresowym tempie. Warto jednak spróbować nowej odsłony bez gotowania. To jednak nie wszystko - do twarogu dodaj także słodki i jednocześnie orzeźwiający składnik, a na koniec wrzuć kluseczki do maślanej kąpieli. Wyjdą nie tylko niebiańsko smaczne, ale i estetyczne!

W sezonie wakacyjnym dania jarskie to element obowiązkowy domowego menu. Na talerzach w porze obiadowej królują zatem rozmaite placki, naleśniki, racuchy, pierogi z owocami i kluchy. Nie trzeba chyba nikomu przedstawiać leniwych, które nie tylko obłędnie smakują, ale i są niebywale uniwersalne. Teraz czeka nas jednak mała rewolucja, bo jak się okazuje, wcale nie muszą być one gotowane! 

Leniwe bez gotowania to nie żarty. Takie kluchy lubią dać nura w maśle

Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To nie tylko szybki i smaczny pomysł na słodki obiad, ale i ciekawa przekąska. W tym przypadku babcina receptura rządzi, jednak czym byłaby kuchnia bez małych udziwnień i eksperymentów? Właśnie dlatego kultowe leniwe wcale nie muszą być gotowane na wodzie, jak to zazwyczaj bywa. Serowe poduszeczki lubią bowiem zanurkować w maśle, które wcześniej idealnie się rozpłynęło po rozgrzanej patelni! 

Serowe poduszeczki zwane kluchami leniwymi warto odrobinę podrasować. Tym razem w roli głównej, poza twarogiem oczywiście, pojawi się słodki dodatek z iście orzeźwiającą nutą wakacji. Mowa tu o cukrze miętowym, który bardzo łatwo przygotować - oba składniki blendujemy i gotowe. Mały szczegół z którym podamy leniwe kluchy, da oryginalny i słodziutki finisz jak nigdy!

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Takich leniwych nie serwuje nawet babci - przyda się spora porcja masła

Składniki na ciasto: 

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 małe jajka,
  • 100-150g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Do podania: 

  • hojna porcja masła, 
  • cukier drobny,
  • kilka listków mięty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie zacznij od miętowego cukru. Aby go przygotować, połącz cukier z listkami mięty i całość dokładnie zblenduj w wysokim naczyniu - efekt powinien być aromatyczny i lekko wyczuwalny (można bawić się dlatego proporcjami orzeźwiających listków). 
  2. Następnie do dużej miski przełóż twaróg. Do sera wbij jajko, dodaj odrobinę soli i cukru i na koniec stopniowo wsypuj mąkę. Zblenduj składniki i wyrabiaj ciasto, tak by wszystkie składniki ładnie się połączyły. 
  3. Uformuj wałeczki i wytnij leniwe o charakterystycznym, skośnym kształcie. 
  4. Kolejny krok to podsmażanie serowych poduszeczek. Na patelni rozpuść sporą porcję masła, po czym układaj kuchy. Smaż je z każdej strony do uzyskania złotej skórki. 
  5. Tak przygotowane kluski serwuj z wcześniej przygotowanym cukrem miętowym i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.