• Link został skopiowany

Przepis babci na pierogi z truskawkami i bitą śmietaną. Gotowała je dzieciakom w szkole i przedszkolu

Przepis na pierogi z truskawkami jest dość prosty. Zaletą tego typu obiadu jest fakt, że nie musisz spędzać wielu godzin na przyrządzaniu farszu. Wystarczy umyć owoce, podzielić na mniejsze części i gotowe. Kluczem jest ciasto, nie każdy wie, jak je zrobić, aby było mięciutkie. Babcia od lat stosuje jedną prostą recepturę, która zawsze wychodzi.
Przepis babci na pierogi z truskawkami i bitą śmietaną. Gotowała je dzieciakom w szkole i przedszkolu
Fot. iStock/adam_przezak
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Późną wiosną i latem w domach często pojawiają się obiady pełne owoców. Przykładem są choćby pierogi z truskawkami. Przepis na sycący smakołyk nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze to przyrządzić ciasto, które będzie się świetnie sklejać i pozostanie mięciutkie. Przepis babci to klucz do sukcesu.

Pierogi z truskawkami. Przepis babci, która pracowała w przedszkolnej kuchni

Mam to ogromne szczęście, że moja babcia była kucharką w przedszkolu, a później w szkole. Dzięki temu dzieciństwo upływało mi pod znakiem mnóstwa smakołyków, a wychowując się pod jej skrzydłami, doceniłam, jaką sztuką jest gotowanie. Jedną z ulubionych potraw, zwłaszcza latem, były pierogi z truskawkami. Przepis oparty był na prostych składnikach i ogromnym zaangażowaniu. Pamiętam, że kiedy poprosiłam o taki obiad, to już po chwili babcia wołała na cieplutkie i miękkie pierożki skąpane w bitej śmietanie. 

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej typu 500,
  • 2 żółtka,
  • gorąca woda,
  • sól.

Dodatki:

  • 500 g truskawek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 ml kwaśnej śmietany.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pierogi z truskawkami. Sposób przygotowania

  1. Truskawki oczyścić z szypułek. Przełożyć owoce na durszlak i dokładnie umyć zimną wodą.
  2. Odstawić, lub wysuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Podzielić na ćwiartki.
  4. Przygotować ciasto na pierogi z truskawkami.
  5. Na stolnicę, lub oczyszczony i zdezynfekowany blat wysypać prawie cały kilogram mąki.
  6. Uformować kopczyk a w środku dziurkę. Wbić żółtka i wsypać szczyptę soli. Wymieszać. 
  7. Następnie stopniowo dodawać wrzątek i zagniatać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja.
  8. Posypać nieco mąki na stolnicę lub blat. Podzielić ciasto na pierogi na trzy części. 
  9. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i za pomocą szklanki wyciąć kółka. 
  10. Do każdego kółeczka włożyć po dwa kawałki truskawek. Zakleić łącząc ze sobą brzegi.
  11. Gotowe pierogi poukładać na czystej ściereczce i przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie wyschły.
  12. W wysokim garnku zagotować trzy litry wody. Wsypać łyżkę soli.
  13. Kiedy zacznie wrzeć delikatnie wrzucić pierwsze 20 sztuk pierogów z truskawkami.
  14. Delikatnie zamieszać i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotować trzy minuty.
  15. Po tym czasie wyjąć pierogi za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić na durszlaku. Przelać małym strumieniem letniej wody. Położyć na talerze.
  16. Śmietanę przelać do miseczki. Wsypać cukier i ubijać trzepaczką, aż się rozpuści, a następnie udekorować pierogi.
Więcej o: