Przepis babci na pierogi z truskawkami i bitą śmietaną. Gotowała je dzieciakom w szkole i przedszkolu

Przepis na pierogi z truskawkami jest dość prosty. Zaletą tego typu obiadu jest fakt, że nie musisz spędzać wielu godzin na przyrządzaniu farszu. Wystarczy umyć owoce, podzielić na mniejsze części i gotowe. Kluczem jest ciasto, nie każdy wie, jak je zrobić, aby było mięciutkie. Babcia od lat stosuje jedną prostą recepturę, która zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Późną wiosną i latem w domach często pojawiają się obiady pełne owoców. Przykładem są choćby pierogi z truskawkami. Przepis na sycący smakołyk nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze to przyrządzić ciasto, które będzie się świetnie sklejać i pozostanie mięciutkie. Przepis babci to klucz do sukcesu.

Pierogi z truskawkami. Przepis babci, która pracowała w przedszkolnej kuchni

Mam to ogromne szczęście, że moja babcia była kucharką w przedszkolu, a później w szkole. Dzięki temu dzieciństwo upływało mi pod znakiem mnóstwa smakołyków, a wychowując się pod jej skrzydłami, doceniłam, jaką sztuką jest gotowanie. Jedną z ulubionych potraw, zwłaszcza latem, były pierogi z truskawkami. Przepis oparty był na prostych składnikach i ogromnym zaangażowaniu. Pamiętam, że kiedy poprosiłam o taki obiad, to już po chwili babcia wołała na cieplutkie i miękkie pierożki skąpane w bitej śmietanie. 

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej typu 500,
  • 2 żółtka,
  • gorąca woda,
  • sól.

Dodatki:

  • 500 g truskawek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 ml kwaśnej śmietany.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pierogi z truskawkami. Sposób przygotowania

  1. Truskawki oczyścić z szypułek. Przełożyć owoce na durszlak i dokładnie umyć zimną wodą.
  2. Odstawić, lub wysuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Podzielić na ćwiartki.
  4. Przygotować ciasto na pierogi z truskawkami.
  5. Na stolnicę, lub oczyszczony i zdezynfekowany blat wysypać prawie cały kilogram mąki.
  6. Uformować kopczyk a w środku dziurkę. Wbić żółtka i wsypać szczyptę soli. Wymieszać. 
  7. Następnie stopniowo dodawać wrzątek i zagniatać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja.
  8. Posypać nieco mąki na stolnicę lub blat. Podzielić ciasto na pierogi na trzy części. 
  9. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i za pomocą szklanki wyciąć kółka. 
  10. Do każdego kółeczka włożyć po dwa kawałki truskawek. Zakleić łącząc ze sobą brzegi.
  11. Gotowe pierogi poukładać na czystej ściereczce i przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie wyschły.
  12. W wysokim garnku zagotować trzy litry wody. Wsypać łyżkę soli.
  13. Kiedy zacznie wrzeć delikatnie wrzucić pierwsze 20 sztuk pierogów z truskawkami.
  14. Delikatnie zamieszać i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotować trzy minuty.
  15. Po tym czasie wyjąć pierogi za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić na durszlaku. Przelać małym strumieniem letniej wody. Położyć na talerze.
  16. Śmietanę przelać do miseczki. Wsypać cukier i ubijać trzepaczką, aż się rozpuści, a następnie udekorować pierogi.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.