Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Późną wiosną i latem w domach często pojawiają się obiady pełne owoców. Przykładem są choćby pierogi z truskawkami. Przepis na sycący smakołyk nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze to przyrządzić ciasto, które będzie się świetnie sklejać i pozostanie mięciutkie. Przepis babci to klucz do sukcesu.
Pierogi z truskawkami. Przepis babci, która pracowała w przedszkolnej kuchni
Mam to ogromne szczęście, że moja babcia była kucharką w przedszkolu, a później w szkole. Dzięki temu dzieciństwo upływało mi pod znakiem mnóstwa smakołyków, a wychowując się pod jej skrzydłami, doceniłam, jaką sztuką jest gotowanie. Jedną z ulubionych potraw, zwłaszcza latem, były pierogi z truskawkami. Przepis oparty był na prostych składnikach i ogromnym zaangażowaniu. Pamiętam, że kiedy poprosiłam o taki obiad, to już po chwili babcia wołała na cieplutkie i miękkie pierożki skąpane w bitej śmietanie.
Składniki:
- kilogram mąki pszennej typu 500,
- 2 żółtka,
- gorąca woda,
- sól.
Dodatki:
- 500 g truskawek,
- 3 łyżki cukru,
- 500 ml kwaśnej śmietany.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na pierogi z truskawkami. Sposób przygotowania
- Truskawki oczyścić z szypułek. Przełożyć owoce na durszlak i dokładnie umyć zimną wodą.
- Odstawić, lub wysuszyć ręcznikiem papierowym.
- Podzielić na ćwiartki.
- Przygotować ciasto na pierogi z truskawkami.
- Na stolnicę, lub oczyszczony i zdezynfekowany blat wysypać prawie cały kilogram mąki.
- Uformować kopczyk a w środku dziurkę. Wbić żółtka i wsypać szczyptę soli. Wymieszać.
- Następnie stopniowo dodawać wrzątek i zagniatać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Posypać nieco mąki na stolnicę lub blat. Podzielić ciasto na pierogi na trzy części.
- Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i za pomocą szklanki wyciąć kółka.
- Do każdego kółeczka włożyć po dwa kawałki truskawek. Zakleić łącząc ze sobą brzegi.
- Gotowe pierogi poukładać na czystej ściereczce i przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie wyschły.
- W wysokim garnku zagotować trzy litry wody. Wsypać łyżkę soli.
- Kiedy zacznie wrzeć delikatnie wrzucić pierwsze 20 sztuk pierogów z truskawkami.
- Delikatnie zamieszać i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotować trzy minuty.
- Po tym czasie wyjąć pierogi za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić na durszlaku. Przelać małym strumieniem letniej wody. Położyć na talerze.
- Śmietanę przelać do miseczki. Wsypać cukier i ubijać trzepaczką, aż się rozpuści, a następnie udekorować pierogi.