• Link został skopiowany

Przepis na pierogi z truskawkami. Babcia ma swoją małą tajemnicę, ale dzięki niej wychodzą takie smaczne

Sprawdzony przepis na pierogi to must have w każdej kuchni. Odpowiednie proporcje sprawią, że ciasto będzie elastyczne, a dodatki nadadzą potrawie niepowtarzalnego smaku. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze pierogi robią babcie, dlatego warto trzymać się ich sprawdzonych patentów.
Pierogi z truskawkami
freeskyline / Getty Images/iStockphoto
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Szukasz sprawdzonych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie się nim chwalimy, a w zagranicznych rankingach najlepszych smaków, zgarniamy wysokie noty. Nic dziwnego, delikatne ciasto z farszem to klasyk, który można jednak dostosować do naszych własnych preferencji. Na dodatek pierogi smakują świetnie i na słodko i na słono. Warto więc wykorzystać sezon na truskawki i zrobić z nich nadzienie. 

Przepis na pierogi. Babcia ma najlepsze patenty

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie, wtedy smakuje najlepiej. Jeśli jednak chcemy zrobić farsz z delikatnych sezonowych owoców, które podczas gotowania mogą puszczać sok, warto zadbać o to, by ciasto się nie rozwaliło. Tu z pomocą przychodzi babciny patent. Aby ciasto było nieco twardsze, dodaj do niego jajko. Unikniesz przykrej niespodzianki. 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • szklanka (250 ml) gorącej wody,
  • łyżeczka soli,
  • jajko,
  • pół kilograma truskawek,
  • szklanka cukru,
  • opcjonalnie: pół kostki masła lub śmietana.

Tak zrobisz najlepsze pierogi z truskawkami. Ich lepienie to czysta przyjemność

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i połącz z mokrymi składnikami. Do miski wbij jajko, pamiętaj, by miało temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się elastyczne. Jeśli wyjdzie zbyt miękkie, podsyp je odrobiną mąki. Zagniecione ciasto rozwałkuj i wytnij z niego nieduże kółka. 

Truskawki opłucz pod bieżącą wodą. Usuń z nich szypułki, a następnie pokrój owoce na niewielkie kawałki. Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, wymieszaj owoce z cukrem i nakładaj niewielkie porcje na środek powycinanych z ciasta kółek. Następnie zlep oba brzegi i uformuj falbankę.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy będzie wrzeć, wrzuć pierogi. Gotuj przez kilka minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Gotowe pierogi możesz polać śmietaną lub roztopionym masłem. Smacznego.

Więcej o: