Szukasz sprawdzonych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie się nim chwalimy, a w zagranicznych rankingach najlepszych smaków, zgarniamy wysokie noty. Nic dziwnego, delikatne ciasto z farszem to klasyk, który można jednak dostosować do naszych własnych preferencji. Na dodatek pierogi smakują świetnie i na słodko i na słono. Warto więc wykorzystać sezon na truskawki i zrobić z nich nadzienie.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie, wtedy smakuje najlepiej. Jeśli jednak chcemy zrobić farsz z delikatnych sezonowych owoców, które podczas gotowania mogą puszczać sok, warto zadbać o to, by ciasto się nie rozwaliło. Tu z pomocą przychodzi babciny patent. Aby ciasto było nieco twardsze, dodaj do niego jajko. Unikniesz przykrej niespodzianki.
Składniki na ciasto:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i połącz z mokrymi składnikami. Do miski wbij jajko, pamiętaj, by miało temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się elastyczne. Jeśli wyjdzie zbyt miękkie, podsyp je odrobiną mąki. Zagniecione ciasto rozwałkuj i wytnij z niego nieduże kółka.
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą. Usuń z nich szypułki, a następnie pokrój owoce na niewielkie kawałki. Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, wymieszaj owoce z cukrem i nakładaj niewielkie porcje na środek powycinanych z ciasta kółek. Następnie zlep oba brzegi i uformuj falbankę.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy będzie wrzeć, wrzuć pierogi. Gotuj przez kilka minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Gotowe pierogi możesz polać śmietaną lub roztopionym masłem. Smacznego.