Przepis na ciasto na pierogi świąteczne. Babcia wie najlepiej, jak się to robi. Będą miękkie i elastyczne

Przepis na ciasto na pierogi to klucz do udanej potrawy wigilijnej. Najlepsza wersja tego kultowego dania to idealnie doprawiony farsz z kiszonej kapusty i suszonych, leśnych grzybów. Ciasto z kolei powinno być cieniutkie, miękkie i elastyczne. Jak je zrobić? Babcie wiedzą to najlepiej.
Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na ciasto na pierogi to kuchenne must have przed zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia. Aby uniknąć kulinarnej katastrofy, najlepiej przyrządzić wigilijną potrawę z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy, że zamrozimy domowe pierogi, a później ugotujemy przed samą wieczerzą.

Ciasto na pierogi. Przepis stosowany przez nasze babcie

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z podstawowych potraw polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez mięciutkich i aromatycznych pierożków. Przepis na ciasto przekazywany jest w wielu domach z pokolenia na pokolenie. Dlatego, aby przyrządzić najlepszą wersję, warto skorzystać z receptury naszych babć. Jest wyjątkowo prosta i zawsze się udaje.

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej typu 500,
  • 2 żółtka,
  • gorąca woda,
  • sól.

Wybór mąki jest celowym rozwiązaniem. Tylko dzięki dobraniu odpowiedniego gatunku pierogi będą elastyczne i miękkie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na ciasto na pierogi. Krok po kroku

  1. Mąkę przesiewamy przez drobne sito. Formujemy wysoką górkę.
  2. W środku mącznego kopczyka robimy dziurę. Wbijamy do niej żółtka.
  3. Rozrabiamy ciasto, wlewając stopniowo gorącą wodę.
  4. Wyrabiamy za pomocą dłoni, do momentu aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  5. Ciasto na pierogi dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na cienki placek. Drugą owijamy folią spożywczą, aby nie wyschła.
  6. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładamy farsz i sklejamy boki.
  7. W wysokim garnku gotujemy wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy przez około 5 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.