Babcia Usia zdradza sekret soczystego mięsa. Dzięki niemu będzie delikatne i miękkie. Nie chodzi tylko o czas

Babcine przepisy to skarby, których należy pilnować i przekazywać je nowym pokoleniom. Tak jest i z tym przepisem. Babcia Usia zdradza co zrobić, aby mięso zawsze wychodziło soczyście delikatne. Nawet nie wiesz, że to odgrywa tak dużą rolę.

Zrazy to potrawa z mięsa, które wypchane jest po brzegi warzywnym farszem. Najpierw podsmażane, następnie duszone. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu pieczeniowego i klusek śląskich. Jest to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, a zwłaszcza myśliwskiej i szlacheckiej. Zrazy z książki Katarzyny Michalak "Przepis na szczęście" to przepis babci Usi, która chętnie zdradziła sekret pysznego mięsa. Okazuje się, że nie tylko farsz odgrywa ważną rolę, chociaż jest on bardzo kluczowy. Babcia podpowiada, że najlepiej wysmarować wnętrze zrazów musztardą. Dzięki temu mięso nie będzie suche. Dodatkowo kluczowy jest również czas duszenia. Aby mięso było soczyste, miękkie i aby rozpływało się w ustach należy je dusić na wolnym ogniu. Jak podaje przepis powinno się tę czynność wykonywać przez około 1,5 godziny.

Przepis na zawijane zrazy babci Usi

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego,
  • 10 długich plastrów boczku wędzonego,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • musztarda,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyj i pokrój w poprzek włókien na długie kawałki o grubości pokrój 0,5 cm. Każdy plaster ubij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem z obu stron, po czym posmaruj musztardą z jednej strony.
  2. Ogórki kiszone podkrój na cienkie paseczki, cebulę na wiórki, boczek na grubszą kostkę.
  3. Na każdym plastrze mięsa połóż po kawałku ogórka, cebuli i boczku. Całość zawiń w roladkę i zepnij wykałaczką lub zawiąż sznurkiem.
  4. Zrazy smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z każdej strony. Gotowe przełóż do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.
  5. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso, a do wywaru dodaj ziele angielskie, listki laurowe, wlej śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
  7. Na patelni rozpuść masło i stopniowo dodawaj do niego mąkę cały czas mieszając. W ten sposób stworzysz zasmażkę. Dodaj do niej kilka łyżek wcześniej zrobionego sosu i przelej zasmażkę do garnka. Gotuj przez kilka minut.
  8. Zrazy smakują najlepiej z pulchniutkimi kluskami śląskimi lub domowymi kopytkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.