Przesolony bigos to żaden kłopot - zamiast się zamartwiać lepiej spróbować naprawić jego smak. To klasyczne danie kuchni polskiej nie należy do najłatwiejszych, dlatego bywa, że kucharz przez pomyłkę doda do niego zbyt dużo soli. W takiej sytuacji nie ma się co przejmować, tylko wypróbować jedną z poniższych metod.
Jednym z najskuteczniejszych trików na przesolony bigos czy zupy jest dodanie do potrawy surowego ziemniaka. Do bigosu najlepiej będzie dorzucić dwa lub trzy kartofle. Warzywa pochłoną nadmiar soli z potrawy. Jak to zrobić? Wystarczy obrać ziemniaki, umyć je, przekroić na pół i wrzucić do gotującego się bigosu.
Aby zrównoważyć smak bigosu, można dodać do niego kilka wędzonych śliwek. Podobnym rozwiązaniem będzie dorzucenie kilku pomidorków koktajlowych - złagodzą i wyrównają smak potrawy.
Kolejnym prostym sposobem będzie odlanie od bigosu jednej czwartej ilości płynu i uzupełnienie do zimną wodą. Dzięki temu bigos będzie miał łagodniejszy smak i nie będzie przesolony. Inna, równie skuteczna metoda to dodanie do niego odrobiny cukru.
Warto pamiętać, że kapusta kiszona i mięso, które dodajemy do bigosu są zazwyczaj wystarczająco słone i nie potrzeba mocno go solić. Wystarczy dodać troszkę soli pod koniec gotowania - jeśli nie będziemy solić go od razu, będziemy mogli o wiele lepiej kontrolować jego smak w kolejnych etapach gotowania. W tym przypadku od soli ważniejsze będą liść laurowy i ziele angielskie. Właśnie te przyprawy dodadzą odpowiedniego smaku i aromatu twojej potrawie.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl