Zabierasz się za leniwe i nie wiesz jakiego twarogu użyć? Uważaj, bo zły wybór popsuje smak dania

Masz w planach szybki obiad i do głowy przychodzą ci kluski leniwe? Super, każdy je uwielbia, a dodatkowo nie wymagają dużo pracy, czasu ani pieniędzy. Jednak użycie nieodpowiedniego twarogu może skończyć się leniwą katastrofą i zamiast delikatnych kluseczek uzyskamy twarogową paćkę. Jakiego twarogu użyć do leniwych?

Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pierogi, czy też kluski leniwe to nie tylko ulubiona potrawa najmłodszych, ale także świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Przepis jest banalny, ale tak samo łatwo go zepsuć. Wystarczy, że kupisz nieodpowiedni twaróg. 

Z tłustego twarogu kluchy wyjdą rzadkie i najpewniej się rozgotują. Z kolei, jeśli użyjesz chudego - będą twarde i nieapetyczne. Zatem jaki ser wybrać? Oczywiście półtłusty

Jak zrobić perfekcyjne leniwe?

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Leniwe - sposób wykonania:

  1. Biały ser zmiel w maszynce lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem albo widelcem. Przełóż do miski.
  2. Do twarogu dodaj przesianą mąkę, jajka oraz roztopione masło. Całość wyrób na gładkie, zwarte ciasto.
  3. Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na części. Z każdej z nich uformuj rulon i nożem wycinaj kluseczki kształtem podobne do kopytek. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucaj na wrzątek i szybko mieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 2 minut.

Tak przygotowane kluski leniwe będą jędrne i delikatne zarazem. Podawaj je z roztopionym masłem, lekko oprószone cynamonem lub z kleksem śmietany. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.