Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To nie tylko szybki i smaczny pomysł na słodki obiad, ale i ciekawa przekąska. Sekret banalnej receptury tkwi w prostocie i złotych proporcjach.
Kluski leniwe - obiadowy klasyk z twarogu i ziemniaków
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, są pierogi leniwe. Tradycyjny przepis opiera się na kilku składnikach, jednak co sprawia, że są banalnie proste i wyjątkowo smaczne? Jak twierdzi wiele gospodyń i gospodarzy, sekretem smaku jest prostota, energiczne wyrabianie ciasta i przede wszystkim najlepszej jakości ser, a konkretnie twaróg. Innymi ważnymi czynnikami jest czas gotowania - nikt chyba nie lubi rozgotowanych i papkowatych leniwych, a także słodkie dodatki takie jak palone masło, cukier, cynamon czy słodka śmietanka. Przepis podany poniżej gwarantuje przysłowiowe niebo na talerzu i zadowolenie domowników!
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Przepis na klasyczne kluski leniwe
Składniki:
- 250 g twarogu,
- 120 g mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli,
- do podania: masło, cukier i ewentualnie cynamon.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
- Przygotowania zaczynamy od starannego zmielenia sera - wówczas efekt będzie kremowy, puszysty i delikatny.
- Następnie przekładamy ser do dużej miski i łączymy z jajkiem i przesianą przez sito mąką. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy.
- Z ciasta formujemy wałek, a następnie przy pomocy długiego i ostrego noża, delikatnie wycinamy pierogi o charakterystycznym, skośnym kształcie.
- Kluseczki przykrywamy ściereczką.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami - nie powinno ich być zbyt dużo w naczyniu, ponieważ mogą się wtedy pozlepiać.
- Gdy leniwe wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je.
- Tak przygotowane kluski możemy podawać z masłem, cukrem czy słodką śmietanką. Ciekawym sposobem jest także podsmażenie leniwych na maśle.