Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To nie tylko szybki i smaczny pomysł na słodki obiad, ale i ciekawa przekąska. Sekret banalnej receptury tkwi w prostocie i złotych proporcjach.
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, są pierogi leniwe. Tradycyjny przepis opiera się na kilku składnikach, jednak co sprawia, że są banalnie proste i wyjątkowo smaczne? Jak twierdzi wiele gospodyń i gospodarzy, sekretem smaku jest prostota, energiczne wyrabianie ciasta i przede wszystkim najlepszej jakości ser, a konkretnie twaróg. Innymi ważnymi czynnikami jest czas gotowania - nikt chyba nie lubi rozgotowanych i papkowatych leniwych, a także słodkie dodatki takie jak palone masło, cukier, cynamon czy słodka śmietanka. Przepis podany poniżej gwarantuje przysłowiowe niebo na talerzu i zadowolenie domowników!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!