Kluski leniwe - ekspresowy obiad w domowym stylu. Wystarczy tylko połączyć twaróg, jajka i mąkę

Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy i smaczny obiad, przygotuj tradycyjne kluski leniwe. Słodki klasyk bazuje na twarogu, mące i jajkach, a podany z palonym masłem, cukrem, cynamonem czy śmietaną podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To nie tylko szybki i smaczny pomysł na słodki obiad, ale i ciekawa przekąska. Sekret banalnej receptury tkwi w prostocie i złotych proporcjach. 

Kluski leniwe - obiadowy klasyk z twarogu i ziemniaków

Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, są pierogi leniwe. Tradycyjny przepis opiera się na kilku składnikach, jednak co sprawia, że są banalnie proste i wyjątkowo smaczne? Jak twierdzi wiele gospodyń i gospodarzy, sekretem smaku jest prostota, energiczne wyrabianie ciasta i przede wszystkim najlepszej jakości ser, a konkretnie twaróg. Innymi ważnymi czynnikami jest czas gotowania - nikt chyba nie lubi rozgotowanych i papkowatych leniwych, a także słodkie dodatki takie jak palone masło, cukier, cynamon czy słodka śmietanka. Przepis podany poniżej gwarantuje przysłowiowe niebo na talerzu i zadowolenie domowników!

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na klasyczne kluski leniwe

Składniki: 

  • 250 g twarogu,
  • 120 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • do podania: masło, cukier i ewentualnie cynamon. 

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie: 

  1. Przygotowania zaczynamy od starannego zmielenia sera - wówczas efekt będzie kremowy, puszysty i delikatny. 
  2. Następnie przekładamy ser do dużej miski i łączymy z jajkiem i przesianą przez sito mąką. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z ciasta formujemy wałek, a następnie przy pomocy długiego i ostrego noża, delikatnie  wycinamy pierogi o charakterystycznym, skośnym kształcie. 
  4. Kluseczki przykrywamy ściereczką. 
  5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami - nie powinno ich być zbyt dużo w naczyniu, ponieważ mogą się wtedy pozlepiać. 
  6. Gdy leniwe wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je. 
  7. Tak przygotowane kluski możemy podawać z masłem, cukrem czy słodką śmietanką. Ciekawym sposobem jest także podsmażenie leniwych na maśle. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA