Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dziś mamy dla was przepis, bez którego trudno mówić o jesiennym ucztowaniu. Oczywiście purée z ziemniaków wszyscy doskonale znamy i na pewno w większości lubimy. Część z nas także zna smak purée z kalafiora, ale to, co dziś wam zaprezentujemy, to połączenie niemal doskonałe. Sezon na dynię i kalafiora trwa w najlepsze i to właśnie z tych dwóch warzyw zrobisz najlepszy dodatek do obiadu. Podpowiemy ci, jak krok po kroku przyrządzić tę pyszną paćkę.
Purée z dyni i kalafiora - najlepszy dodatek do jesiennego obiadu
Składniki:
- 1 średnia dynia, najlepiej piżmowa lub hokkaido
- 1 kalafior
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina suszonego czosnku
Sposób wykonania:
- Dynię obierz ze skóry, wytnij miąższ i usuń pestki. Resztę miąższu pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Różyczki kalafiora wrzuć na lekko osolony wrzątek, dodaj mleko (zniweluje to przykry zapach i poprawi smak warzywa). Także ugotuj do miękkości.
- Dynię i kalafiora przełóż do miski i dodaj masło oraz śmietanę. Najlepiej sprawdzi się osiemnastka, ale jeśli wolisz delikatniejszy smak, dodaj trzydziestkę. Następnie zmiksuj całość na gładkie purée za pomocą blendera ręcznego.
- Dopraw do smaku przyprawami i w razie potrzeby. Podawaj jako dodatek do mięs lub innych warzyw, na przykład grillowanych.
Takie purée idealnie pasuje do potraw z drobiu, na przykład pieczonego kurczaka, kaczki lub indyka. Świetnie podkreśli także smak cielęciny i innych, delikatnych mięs, jak choćby polędwiczki wieprzowe. Jeśli z kolei chcesz, żeby twoje purée było bardziej wyraziste, nie gotuj dyni, tylko ją upiecz. Wystarczy godzina w 200 stopniach.