Najlepszy dodatek do obiadu to nie ziemniaki czy ryż. Weź dwa sezonowe warzywa i zrób puree - bajka

Typowy polski obiad to niezmiennie: mięsko, surówka lub inne warzywa oraz ziemniaki, kasza lub ryż. Cóż opcji połączeń tych poszczególnych składowych obiadowego talerza jest wiele, ale dziś zdradzimy wam przepis, który bije na głowę wszystkie ziemniaki i ryże tego świata. Weź dwa sezonowe warzywa, odrobinę czosnku i gałki muszkatołowej. Tak pysznego purée jeszcze nie było.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dziś mamy dla was przepis, bez którego trudno mówić o jesiennym ucztowaniu. Oczywiście purée z ziemniaków wszyscy doskonale znamy i na pewno w większości lubimy. Część z nas także zna smak purée z kalafiora, ale to, co dziś wam zaprezentujemy, to połączenie niemal doskonałe. Sezon na dynię i kalafiora trwa w najlepsze i to właśnie z tych dwóch warzyw zrobisz najlepszy dodatek do obiadu. Podpowiemy ci, jak krok po kroku przyrządzić tę pyszną paćkę.

Zobacz wideo

Purée z dyni i kalafiora - najlepszy dodatek do jesiennego obiadu

Składniki:

  • 1 średnia dynia, najlepiej piżmowa lub hokkaido
  • 1 kalafior
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina suszonego czosnku

Sposób wykonania:

  1. Dynię obierz ze skóry, wytnij miąższ i usuń pestki. Resztę miąższu pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. 
  2. Różyczki kalafiora wrzuć na lekko osolony wrzątek, dodaj mleko (zniweluje to przykry zapach i poprawi smak warzywa). Także ugotuj do miękkości. 
  3. Dynię i kalafiora przełóż do miski i dodaj masło oraz śmietanę. Najlepiej sprawdzi się osiemnastka, ale jeśli wolisz delikatniejszy smak, dodaj trzydziestkę. Następnie zmiksuj całość na gładkie purée za pomocą blendera ręcznego. 
  4. Dopraw do smaku przyprawami i w razie potrzeby. Podawaj jako dodatek do mięs lub innych warzyw, na przykład grillowanych. 

Takie purée idealnie pasuje do potraw z drobiu, na przykład pieczonego kurczaka, kaczki lub indyka. Świetnie podkreśli także smak cielęciny i innych, delikatnych mięs, jak choćby polędwiczki wieprzowe. Jeśli z kolei chcesz, żeby twoje purée było bardziej wyraziste, nie gotuj dyni, tylko ją upiecz. Wystarczy godzina w 200 stopniach. 

Więcej o: