Leniwe. Przepis na ekspresowy obiad z trzech składników. Wyjdą pyszne na słono i na słodko

Szukasz pomysłu na obiad, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? Podajemy recepturę na leniwe - przepis, z którym można przyrządzić wyśmienite danie. Będziesz potrzebował tylko trzech podstawowych składników.

Leniwe pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można je przygotować w mgnieniu oka używając jedynie z trzech składników. Podajemy przepis, z którym wyjdą przepyszne i będą miały doskonałą strukturę. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również w słodkiej wersji okraszone masłem i cukrem.

Zobacz wideo Czerwcowe nowości na Netliksie [ZWIASTUN]

Leniwe - przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. Zrobisz je z trzech składników 

Jak przygotować leniwe? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na rodzaj twarogu, jaki używa się do ich przyrządzenia. Twaróg w wiaderku nie tutaj będzie odpowiednim wyborem. Najlepiej sprawdzi się zwarty ser półtłusty. 

Składniki:

  • pół kilograma twarogu półtłustego,
  • trzy jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: masło, cukier bułka tarta do podania.

Leniwe można podawać na słodko lub na słono. 

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kiedy będzie się gotowała, dodaj soli.
  2. Oddziel białka od żółtek. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść go w misce z żółtkami.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Powinna powstać sztywna, jasna piana. Ostrożnie wmieszaj białka do masy serowej.
  4. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie całość. Nawet jeśli ciasto będzie się kleiło, nie trzeba dodawać więcej mąki.
  5. Z przygotowanego ciasta oddziel podłużne kawałki i uformuj wałki. Spłaszcz je lekko i potnij wałki na krótsze części. Wrzucaj pierogi porcjami na gotującą się osoloną wodę. 

Leniwe pierogi powinno się wyciągać łyżką cedzakową bezpośrednio po ich wypłynięciu na powierzchnię. Warto uważać, aby nie były zbyt długo we wrzącej wodzie, ponieważ mogą się rozpaść. Gotowe danie można podawać na słono z mięsem lub na słodko - z dodatkiem masła, prażonej bułki tartej i posypane cukrem. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.