Leniwe pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można je przygotować w mgnieniu oka używając jedynie z trzech składników. Podajemy przepis, z którym wyjdą przepyszne i będą miały doskonałą strukturę. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również w słodkiej wersji okraszone masłem i cukrem.
Jak przygotować leniwe? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na rodzaj twarogu, jaki używa się do ich przyrządzenia. Twaróg w wiaderku nie tutaj będzie odpowiednim wyborem. Najlepiej sprawdzi się zwarty ser półtłusty.
Składniki:
Przygotowanie:
Leniwe pierogi powinno się wyciągać łyżką cedzakową bezpośrednio po ich wypłynięciu na powierzchnię. Warto uważać, aby nie były zbyt długo we wrzącej wodzie, ponieważ mogą się rozpaść. Gotowe danie można podawać na słono z mięsem lub na słodko - z dodatkiem masła, prażonej bułki tartej i posypane cukrem.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl