Kalafior to niezwykle smaczne i uniwersalne warzywo. Sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw mięsnych, składnik sałatek, jak i podstawowy składnik zupy. Co zrobić, aby kalafiorowa miała wyjątkowy smak? Przede wszystkim należy pamiętać o właściwym przyprawieniu. Przedstawiamy bardzo prosty przepis.
Do przygotowania zupy kalafiorowej będą potrzebne dwa litry bulionu, szklanka śmietany, natka pietruszki oraz przyprawy. Najważniejsza z nich to gałka muszkatołowa - to dzięki niej zupa będzie miała wyrazisty smak.
Składniki:
Przyrządzenie zupy kalafiorowej nie powinno trwać dłużej niż godzinę. To danie jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wszystkie składniki i zmiksować całość.
Przygotowanie:
Zupę kalafiorową podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Krem z kalafiora będzie smakował idealnie z grzankami, chlebem albo groszkiem ptysiowym. Niektórzy jedzą ją ze skwarkami oraz z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn czy tymianek.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl