Zupa kalafiorowa. Połącz te składniki, a wyjdzie wyśmienita. Bardzo łatwe przygotowanie

Zupa kalafiorowa to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. Jak ją przyrządzić, aby miała doskonały smak? Najważniejsze to dobrać odpowiednie przyprawy. Oprócz soli i pieprzu przyda się jeszcze jeden specjalny składnik. Podajemy przepis na przepyszne danie.

Kalafior to niezwykle smaczne i uniwersalne warzywo. Sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw mięsnych, składnik sałatek, jak i podstawowy składnik zupy. Co zrobić, aby kalafiorowa miała wyjątkowy smak? Przede wszystkim należy pamiętać o właściwym przyprawieniu. Przedstawiamy bardzo prosty przepis.

Zobacz wideo Plotek z wizytą u Magdy Gessler. Jak wygląda wnętrze restauracji?

Zupa kalafiorowa. Pomysł na zdrowy i smaczny obiad

Do przygotowania zupy kalafiorowej będą potrzebne dwa litry bulionu, szklanka śmietany, natka pietruszki oraz przyprawy. Najważniejsza z nich to gałka muszkatołowa - to dzięki niej zupa będzie miała wyrazisty smak.

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior,
  • dwa litry bulionu,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz, 
  • szklanka śmietany,
  • natka pietruszki.

Gotową zupę można zblendować i podawać z grzankami

Przyrządzenie zupy kalafiorowej nie powinno trwać dłużej niż godzinę. To danie jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wszystkie składniki i zmiksować całość.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj bulion.
  2. Umyj i podziel kalafior na mniejsze części. Dodaj go do wywaru.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij na patelni. 
  4. Dodaj do zupy podsmażoną cebulę i gotuj na najmniejszym ogniu przez około pół godziny.
  5. Pod koniec gotowania przypraw kalafiorową gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i zmiksuj całość.
  6. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. 

Zupę kalafiorową podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Krem z kalafiora będzie smakował idealnie z grzankami, chlebem albo groszkiem ptysiowym. Niektórzy jedzą ją ze skwarkami oraz z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn czy tymianek.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: