"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego

Klasyka polskiej kuchni na talerzu? Wśród kultowych dań nie powinno zabraknąć klusek leniwych. To mączne danie jest niezwykle proste do przygotowania, a fani słodkich smaków z pewnością będą się nimi zajadać.

Leniwe - przepis na to danie z pewnością znajduje się w przepiśniku niejednej osoby. Nic dziwnego, kluski podawane na słodko są daniem niemal kultowym. Każdy szanujący się bar mleczny ma je w swojej ofercie, a smakosze dzielą się na tych, którzy preferują leniwe z dodatkiem słodkiej zasmażki lub śmietany z cukrem. Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Leniwe - przepis na smaczne kluski rodem z baru mlecznego

Przygotowanie klusek leniwych może być zadaniem... dla leniwych! Kluski z białego sera i mąki robi się błyskawicznie, a ich smak z pewnością pobije niejedno podniebienie. 

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 2 jajka (wielkość M),
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka soli.

Jak zrobić kluski leniwe? Proste zadanie dla fanów kuchennej klasyki

Twaróg przełóż do miski i ugnieć. Dodaj jajka oraz sól i dokładnie wymieszaj je z twarogiem. Masa powinna być gładka. Mąkę pszenną przesiej na stolnicy, dodaj skrobię ziemniaczaną. Do mąki dodaj masę serową i zacznij ugniatać ciasto. Ciasto powinno być dość elastyczne. Jeśli będzie się mocno kleić, należy podsypać je odrobiną mąki. 

Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki. Uformuj z nich wałki o szerokości około centymetra i odkrawaj niewielkie kawałki. 

W garnku zagotuj wodę posoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do garnka kluski. Gotuj przez chwilę, aż leniwe wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyłóż na talerz. Leniwe najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem lub z podsmażoną bułką tartą. Kluski można także polać jogurtem lub podać w towarzystwie owoców i miodu. 

Więcej o: