Lukier - przepis na idealną polewę. Patent cukierników sprawi, że ciasto pokryje gładka tafla

Lukier to uwielbiana polewa do wypieków. Nic dziwnego, można zrobić ją bez większego trudu. Warto znać jednak prosty patent stosowany przez cukierników, który sprawi, że ciasto pokryje gładka tafla słodkiej masy.

Jak zrobić lukier? To pytanie często zadają sobie osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast. Słodka masa z cukru jest świetnym wykończeniem dla większości wypieków, a jej dodatkowym atutem jest prostota wykonania. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Chcesz ozdobić ciasteczka? Mamy przepis na doskonały lukier

Lukier - przepis na polewę jak z najlepszej cukierni

Z przygotowaniem słodkiej cukrowej masy poradzi sobie nawet kuchenny amator. W końcu wystarczy tylko wymieszać odrobinę gorącej wody z cukrem pudrem. Owszem, tak przygotowana polewa będzie z pewnością smaczna, ale może nie wyglądać apetycznie. Warto skorzystać z triku, który wykorzystują cukiernicy i dodać do polewy odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu polewa nie będzie się kruszyć, będzie miała także idealnie biały kolor. Co ciekawe, jest jeszcze jeden sposób na to, by polewa była puszysta i gładka. Zamiast skrobi ziemniaczanej cukier puder można połączyć z białkiem jaj. Ta metoda gwarantuje, że polewa nie spłynie z wypieków. 

Jak przygotować lukier? Zastosuj te proporcje

Składniki:

  • 150 g cukru pudru,
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 5-6 łyżek wody.

Zagotuj wodę. Do miski wsyp cukier puder i skrobię. Warto przesiać suche składniki, aby nie miały grudek. Wrzątek dolewaj powoli, przez cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się gładka, wyłóż ją na wypiek. Warto dodać, że do lukru można dodać m.in. sok z cytryny. Dzięki temu wypiek będzie miał cytrusowy aromat. Jeśli zależy nam na kolorowej polewie do ciasteczek, możemy użyć barwników spożywczych, które nadadzą cukrowej polewie wybrany kolor. W takiej sytuacji kilka kropli wybranego koloru barwnika dodajemy do rozpuszczonej masy i energicznie mieszamy.

Więcej o: