Jabłecznik to ciasto, które w każdym domu smakuje nieco inaczej. I choć jesienią bije rekordy popularności, nie każdy zna przepis na ten deser. Warto więc sięgnąć po sprawdzoną recepturę, po którą chętnie sięgano w czasach PRL-u. To niezwykle prosty sposób, który nazywany jest także przepisem "na sucho". Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jak zrobić idealny jabłecznik? Niektórzy preferują wersję z prażonymi jabłkami, jeszcze inni wolą dodać do wypieku świeże owoce. Część osób nie wyobraża sobie tego ciasta bez dodatku korzennych przypraw, szczególnie cynamonu. To elementy, które można dowolnie zmieniać, jak więc przygotować doskonałą bazę?
Składniki:
Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier przesyp do miski i wymieszaj. Masło wyciągnij z lodówki i posiekaj na grubsze kawałki.
Spód blaszki do pieczenia wyłóż kawałkami masła (możesz też obficie posmarować go tłuszczem). Jabłka obierz, pokój i usuń z nich gniazda nasienne. Owoce oprósz mąką i wyłóż na blaszkę. Jeśli wolisz jabłecznik z prażonymi jabłkami, pokrój wcześniej owoce na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni. Możesz także surowe jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na blaszce w takiej formie.
Na jabłka wysypujemy część suchych składników, a na nich układamy pozostałe plastry masła. Wierzch posypujemy resztą kaszy i mąki. Wierzch ciasta można także oprószyć cynamonem. Jabłecznik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni C.