• Link został skopiowany

Jabłecznik - przepis z "niczego", który dawniej uwielbiały gospodynie. Tak to się robiło w PRL-u

Jabłecznik - przepis na ciasto, które zwiastuje nadejście jesieni. Jeśli macie ochotę na nieco słodkości, ale w lodówce pustka, warto zainspirować się recepturą, która w "słusznie minionych czasach" biła rekordy popularności.
Jabłecznik (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Emilia_Baczynska/Pixabay

Jabłecznik to ciasto, które w każdym domu smakuje nieco inaczej. I choć jesienią bije rekordy popularności, nie każdy zna przepis na ten deser. Warto więc sięgnąć po sprawdzoną recepturę, po którą chętnie sięgano w czasach PRL-u. To niezwykle prosty sposób, który nazywany jest także przepisem "na sucho". Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Jabłecznik - przepis na kultowe ciasto, które zawsze się udaje

Jak zrobić idealny jabłecznik? Niektórzy preferują wersję z prażonymi jabłkami, jeszcze inni wolą dodać do wypieku świeże owoce. Część osób nie wyobraża sobie tego ciasta bez dodatku korzennych przypraw, szczególnie cynamonu. To elementy, które można dowolnie zmieniać, jak więc przygotować doskonałą bazę?

Składniki: 

  • dwie szklanki kaszy manny,
  • półtorej szklanki cukru,
  • 200 gramów masła,
  • dwie czubate łyżki mąki tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilogram ulubionych jabłek,
  • opcjonalnie cynamon. 

Tak przygotujesz smaczny jabłecznik. Sposób "na sucho" warto wykorzystać w swojej kuchni

Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier przesyp do miski i wymieszaj. Masło wyciągnij z lodówki i posiekaj na grubsze kawałki. 

Spód blaszki do pieczenia wyłóż kawałkami masła (możesz też obficie posmarować go tłuszczem). Jabłka obierz, pokój i usuń z nich gniazda nasienne. Owoce oprósz mąką i wyłóż na blaszkę. Jeśli wolisz jabłecznik z prażonymi jabłkami, pokrój wcześniej owoce na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni. Możesz także surowe jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na blaszce w takiej formie. 

Na jabłka wysypujemy część suchych składników, a na nich układamy pozostałe plastry masła. Wierzch posypujemy resztą kaszy i mąki. Wierzch ciasta można także oprószyć cynamonem. Jabłecznik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni C. 

Więcej o: