Tortille, czyli cieniutkie placki wykonane najczęściej z mąki kukurydzianej lub pszennej, są często wykorzystywane w daniach kuchni meksykańskiej. Ich uniwersalność sprawia jednak, że świetnie komponują się z dodatkami, które większość z nas ma w swojej lodówce. Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Choć gotowe placki można znaleźć niemal w każdym sklepie, warto zrobić je samodzielnie. Z tym zadaniem z pewnością poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy.
Składniki:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej sól. Mąkę połącz z oliwą, a do miski wlej wrzątek. Zamieszaj całość łyżką i dokładnie połącz składniki. Gdy masa nieco ostygnie, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Gdy zrobi się elastyczne, podziel je na mniejsze fragmenty, a te następnie rozwałkuj na cieniutkie placki. Gotowe tortille wrzuć na suchą patelnię i podpiecz z obu stron.
Gotowe tortille warto podać w wersji "na zimno". Wystarczy posmarować placki serkiem śmietankowym i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie na tortillach można wyłożyć rukolę, szynkę drobiową i żółty ser. Całość należy zwinąć w ciasny rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane roladki z pewnością zasmakują fanom tradycyjnych smaków.
Jeśli wolimy tortille z rybą, warto wykorzystać do tego łososia. Filet z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny. Pieczemy przez 20 minut w 180 st. C. Upieczoną rybę dzielimy na niewielkie kawałki. Drugą połówkę cytryny obieramy i kroimy na cząstki. Mieszamy z łososiem. Placki tortilli smarujemy serkiem śmietankowym, następnie wykładamy na wierzch sałatę, a później rybę. Całość zawijamy i podpiekamy przez kilka sekund na patelni.