Kwintesencją dobrego smaku szarlotki jest odpowiednio zrobione ciasto. Właściwe proporcje potrafią zdziałać cuda!

Szarlotka to ciasto tak popularne, że nie ma chyba osoby, która nie jadłaby go chociaż raz w życiu. Szarlotkę można zaserwować w różnych wariantach. Z kruszonką, budyniem lub bezą. Opcji jest całe mnóstwo. Wypróbuj koniecznie przygotowane przez nas przepisy.

Szarlotka na kruchym cieście z lodami. Niebo w gębie!

Szarlotka na kruchym cieście z lodami to iście królewski deser! Podana na ciepło smakuje znakomicie. Dobra kawa lub aromatyczna herbata do ciasta i możemy delektować się chwilą z bliskimi. Poniżej znajdziecie przepis na szarlotkę z lodami.

Przepis - szarlotka z lodami:

Składniki:

  • 1 opakowanie lodów - takich jak lubisz

Składniki na kruszonkę:

  • szklanka mąki krupczatka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę z jabłkami:

  • 30 g masła
  • 50 g cukru waniliowego - może być sama wanilia
  • 150 g musu jabłkowego
  • 400 g jabłek - najlepiej kwaśnych
  • 25 g kaszy manny
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie krok po kroku:

  1. Przygotuj kruche ciasto.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Utrzyj masło z dwoma cukrami.
  4. Dodawaj kolejno po żółtku. Mieszaj.
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Dodaj do wcześniejszej masy. Musi powstać kruszonka.
  7. Weź połowę kruszonki i wyłóż na dno tortownicy (powinna mieć 24 cm).
  8. Zapiecz ją w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
  9. Przygotuj owoce. Umyj dokładnie jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój je w kostkę.
  10. Skrop jabłka sokiem z cytryny.
  11. Weź garnek z szerokim i grubym dnem. Podgrzej w nim jabłka, mus jabłkowy. Dodaj kaszę.
  12. Wymieszaj. Duś przez 3 minuty.
  13. Ściągnij z ognia. Wlej sok z cytryny.
  14. Wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie, nałóż na upieczony spód. Posyp kruszonką i ponownie piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciasto podawaj z lodami.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka z bezą i budyniem - przepis, który warto znać

Szarlotka z bezą i budyniem to doskonały sposób na podwieczorek. Pysznie, apetycznie i wyjątkowo. Szarlotka z budyniem może zostać wzbogacona o bezę. Dzięki temu przepis będzie jeszcze ciekawszy. Przejdźmy do receptury. Znajdziecie ją poniżej.

Ciasto - szarlotka krok po kroku:

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 75 g masła (powinno być miękkie)
  • 400 ml mleka
  • odrobina soli
  • około 1/4 szklanki cukru - do wypieków
  • 1 budyń waniliowy

Wykonanie:

  1. Obierz jabłka. Pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Dalej upraż je na patelni. Dodaj masło. Posyp cynamonem.
  4. Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj miękkie masło.
  5. Rozetrzyj dobrze palcami, w taki sposób, aby uzyskać kruszonkę.
  6. Dodaj żółtka. Zagnieć składniki na ciasto.
  7. Następnie podziel je 2 części. W proporcjach 2/3 i 1/3.
  8. Większą część ułóż na dnie formy (wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia).
  9. Nakłuj ciasto widelcem.
  10. Wstaw do zamrażalnika na chwilę. Drugą część zawiń w folię i też wstaw do zamrażalnika.
  11. Ubij dokładnie białka z cukrem i odrobiną soli.
  12. Przelej 200 ml mleka do garnka i zagotuj. Rozpuść w mleku proszek budyniowy. Wymieszaj.
  13. Przelej masę do garnka. Zagotuj.
  14. Wyciągnij blaszkę z zamrażalnika. Przełóż na ciasto podprażone jabłka.
  15. Wlej gorący budyń. Całość rozprowadź.
  16. Umieść na masie budyniowej pianę z białek.
  17. Zetrzyj na tarce, pozostałe ciasto. Umieść je na pianie z białek.
  18. Włóż blachę do piekarnika i wstaw na pół godziny do temperatury 180 stopni. Przestudź i posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec

Więcej o: