Szarlotka na kruchym cieście z lodami. Niebo w gębie!
Szarlotka na kruchym cieście z lodami to iście królewski deser! Podana na ciepło smakuje znakomicie. Dobra kawa lub aromatyczna herbata do ciasta i możemy delektować się chwilą z bliskimi. Poniżej znajdziecie przepis na szarlotkę z lodami.
Przepis - szarlotka z lodami:
Składniki:
- 1 opakowanie lodów - takich jak lubisz
Składniki na kruszonkę:
- szklanka mąki krupczatka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 2 jaja
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę z jabłkami:
- 30 g masła
- 50 g cukru waniliowego - może być sama wanilia
- 150 g musu jabłkowego
- 400 g jabłek - najlepiej kwaśnych
- 25 g kaszy manny
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie krok po kroku:
- Przygotuj kruche ciasto.
- Oddziel żółtka od białek.
- Utrzyj masło z dwoma cukrami.
- Dodawaj kolejno po żółtku. Mieszaj.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj do wcześniejszej masy. Musi powstać kruszonka.
- Weź połowę kruszonki i wyłóż na dno tortownicy (powinna mieć 24 cm).
- Zapiecz ją w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
- Przygotuj owoce. Umyj dokładnie jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój je w kostkę.
- Skrop jabłka sokiem z cytryny.
- Weź garnek z szerokim i grubym dnem. Podgrzej w nim jabłka, mus jabłkowy. Dodaj kaszę.
- Wymieszaj. Duś przez 3 minuty.
- Ściągnij z ognia. Wlej sok z cytryny.
- Wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie, nałóż na upieczony spód. Posyp kruszonką i ponownie piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciasto podawaj z lodami.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Szarlotka z bezą i budyniem - przepis, który warto znać
Szarlotka z bezą i budyniem to doskonały sposób na podwieczorek. Pysznie, apetycznie i wyjątkowo. Szarlotka z budyniem może zostać wzbogacona o bezę. Dzięki temu przepis będzie jeszcze ciekawszy. Przejdźmy do receptury. Znajdziecie ją poniżej.
Ciasto - szarlotka krok po kroku:
Składniki:
- 3 jabłka
- 1 łyżka masła
- cynamon
- 250 g mąki tortowej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 75 g masła (powinno być miękkie)
- 400 ml mleka
- odrobina soli
- około 1/4 szklanki cukru - do wypieków
- 1 budyń waniliowy
Wykonanie:
- Obierz jabłka. Pozbądź się gniazd nasiennych.
- Jabłka pokrój na mniejsze kawałki.
- Dalej upraż je na patelni. Dodaj masło. Posyp cynamonem.
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj miękkie masło.
- Rozetrzyj dobrze palcami, w taki sposób, aby uzyskać kruszonkę.
- Dodaj żółtka. Zagnieć składniki na ciasto.
- Następnie podziel je 2 części. W proporcjach 2/3 i 1/3.
- Większą część ułóż na dnie formy (wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia).
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Wstaw do zamrażalnika na chwilę. Drugą część zawiń w folię i też wstaw do zamrażalnika.
- Ubij dokładnie białka z cukrem i odrobiną soli.
- Przelej 200 ml mleka do garnka i zagotuj. Rozpuść w mleku proszek budyniowy. Wymieszaj.
- Przelej masę do garnka. Zagotuj.
- Wyciągnij blaszkę z zamrażalnika. Przełóż na ciasto podprażone jabłka.
- Wlej gorący budyń. Całość rozprowadź.
- Umieść na masie budyniowej pianę z białek.
- Zetrzyj na tarce, pozostałe ciasto. Umieść je na pianie z białek.
- Włóż blachę do piekarnika i wstaw na pół godziny do temperatury 180 stopni. Przestudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec