Szarlotka sypana - sprawdź, jak Ewa Wachowicz robi ekspresowe ciasto z suchych produktów

Szarlotka sypana to charakterystyczne ciasto z jabłkami, wykonane tylko na bazie suchych produktów (oprócz nadzienia). Przedstawiamy prosty przepis na ciasto Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak robi je kulinarna gwiazda.

Szarlotka sypana - przepis Ewy Wachowicz, bez jajek!

Interesuje Cię szarlotka sypana? Przepis Ewy Wachowicz na pewno przypadki Ci do gustu. Największą zaletą tego przepisu jest to, że nie musimy dodawać jajek do ciasta. To świetna informacja dla tych, którzy nie mogą spożywać jajek z przyczyn zdrowotnych lub są na specjalnych dietach. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną szarlotkę

Składniki:

  • 500 g kaszy manny
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 3 łyżki cukru
  • około 3 łyżeczek cynamonu
  • około 2,5 kg jabłek

Pozostałe składniki:

  • 200 g masła zimnego

Wykonanie:

  1. Owoce umyj i osusz. Zetrzyj na tarce.
  2. Odsącz lekko.
  3. Dodaj cynamon, cukier. Wymieszaj.
  4. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i podziel na trzy części.
  5. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Dla lepszego efektu posmaruj ścianki i podłoże masłem. Później umieść na nim papier.
  6. Wsyp jedną część sypkich produktów. Później umieść na nich część jabłek. Powtórz czynność dwukrotnie.
  7. Na koniec zetrzyj masło na tarce.
  8. Rozgrzej piekarnik.
  9. Piecz w temperaturze około 180 stopni przez godzinę.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na szarlotkę sypaną pani Joli

Przepis na szarlotkę sypaną według słynnej pani Joli to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Co ważne, szarlotka według pani Joli pochodzi ze sprawdzonego przepisu. Dlatego też poradzą sobie z jej wykonaniem nawet najbardziej początkujące osoby. Ciasto wykonuje się bez jajek. Przejdźmy do receptury:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g kaszy manny
  • około 1,5 jabłek
  • około półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 170 g zimnego masła

Wykonanie:

  1. Umyj jabłka. Pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj jabłka na dużych oczkach.
  2. Wymieszaj ze sobą suche produkty.
  3. Podziel na trzy części.
  4. Przygotuj tortownicę. Spód wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
  5. Na dno wysyp jedną część suchych produktów. Na nie ułóż część jabłek.
  6. Posyp następnie jabłka cynamonem.
  7. Umieść kolejną część suchych produktów.
  8. Na suche składniki połóż jabłka i ponownie posyp cynamonem.
  9. Na wierzchu umieść suche składniki.
  10. Masło zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  11. Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni. Piecz przez 60 minut.

Szarlotka sypana w wersji fit

Jeśli jesteście fanami zdrowego stylu życiu i wolicie ograniczyć słodkości, możecie śmiało skorzystać z nieco zdrowszego wariantu. Tutaj znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 250 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 250 g kaszy manny
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj jabłka. Umyj je, obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych.
  3. Zetrzyj je na tarce.
  4. Dodaj następnie cynamon i wymieszaj.
  5. Do miski wsyp suche składniki. Całość sypkiej masy podziel na trzy części.
  6. Trzecią część wymieszaj z olejem.
  7. Przygotuj tortownicę (24 cm).
  8. Spód wyłóż papierem, boki posmaruj masłem.
  9. Weź jedną część suchych produktów. Umieść w formie. Wyłóż na nie jabłka.
  10. Powtórz czynność. Wyłóż ponownie jabłka.
  11. Na wierzchu umieść warstwę z olejem.
  12. Tak przygotowaną formę włóż do piekarnika.
  13. Piecz przez 30 minut.
  14. Wyjmij i ostudź.

Zobacz też: Placek z orzechami - poznaj nietuzinkowe przepisy na jesienne ciasta do kawy lub herbaty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.