Jak zrobić sok z winogron domowym sposobem? To mega proste, potrzebne będą tylko 3 składniki

Sok z winogron niezależnie czy wykonany z białych, czy czarnych winogron ma znakomite właściwości prozdrowotne. Winogronowy sok na zimę to dodatkowa dawka witamin. Sprawdź, jak łatwo możesz go zrobić.

Jak zrobić sok z winogron? Poznaj prosty przepis na sok do słoika. W sam raz do zimowej spiżarni

Jak zrobić sok z winogron do słoika? To mega proste. Potrzebne są tylko trzy składniki. Proces przygotowania jest także bardzo szybki. Dlatego też, jeżeli nie dysponujesz dużą ilością czasu, a zależy Ci na zrobieniu zimowych zapasów, ten przepis jest dla Ciebie. 

Sok z winogron ciemnych - przepis do słoika krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma cukru
  • 2 kg winogron
  • około 1,5 szklanki wody

Sposób wykonania:

  1. Owoce dokładnie umyj.
  2. Następnie umieść je w garnku.
  3. Zalej je wodą.
  4. Dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu.
  5. Gotuj do czasu, aż winogrona puszczą sok.
  6. Po zagotowaniu przepuść sok przez sitko.
  7. Przygotuj słoiki. Umyj je dokładnie i wyparz. Wytrzyj do sucha.
  8. Następnie przelej sok do słoików. Zakręć dokładnie.
  9. Zapasteryzuj.

Przepis na sok z ciemnych owoców - bez cukru

Składniki:

  • winogrona ciemne - 2-5 kg

Wykonanie:

  1. Winogrona dokładnie umyj, oczyść.
  2. Umieść je w garnku.
  3. Rozgnieć je drewnianym ubijakiem.
  4. Tak przygotowaną masę podgrzej do temperatury około 60 stopni.
  5. Usuń garnek z ognia.
  6. Przestudź zawartość.
  7. Umieść owocową masę na sitku. Dla uzyskania lepszego efektu możesz użyć gazy, ściereczki lub pieluchy lnianej. Przecedź.
  8. Tak przygotowany sok odstaw na kilka godzin w zimne miejsce.
  9. Usuń osad, który powstanie.
  10. Krystaliczny sok, ogrzewaj przez 15 minut w temperaturze 90 stopni. Mieszaj drewnianą łyżką.
  11. Przelej do wyparzonych i suchych słoików.
  12. Zakręć i odstaw do góry dnem.
Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Sok z winogron na zimę - przepis z jasnych owoców

Przepis na sok z winogron na zimę z białych owoców nie jest aż tak popularny, jak mógłby być. Jeżeli lubisz spożywać winogrona i chcesz cieszyć się dłużej ich smakiem, to sok będzie tutaj dobrą opcją. Zwłaszcza jeżeli masz dostęp do winogron z własnego ogrodu.

Składniki:

  • 2 kg białych winogron
  • 1 cytryna
  • około 1 i 3/4 kg cukru
  • około 2,5 l wody - najlepiej przefiltrowanej

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie umyj. Gotuj je w wodzie przez około 20 minut.
  2. Następnie użyj tłuczka i rozbij je dokładnie.
  3. Tak przygotowany sok przelej przez sitko.
  4. Następnie przelej sok przez gazę. Dodaj sok z cytryny oraz cukier.
  5. Całość gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wymieszaj dokładnie sok.
  6. Przygotuj słoiki.
  7. Wlej gorący sok do słoików. Zakręć dokładnie i ustaw do góry dnem.

Sok winogronowy - właściwości

Sok winogronowy jest bogaty w liczne właściwości prozdrowotne. Sok z winogron to nieoceniony pomocnik naszego organizmu. Warto wzbogacić swoje codzienne menu o szklankę tego napoju. Poniżej kilka właściwości:

  • Sok z winogron działa przeciwzapalnie.
  • Wpływa bardzo pozytywnie na pracę jelit.
  • Działa korzystnie na skórę.
  • Przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu.
  • Jest pomocny przy odchudzaniu.
  • Działa antywirusowo.
  • Wspomaga procesy trawienne w organizmie.

Zobacz też: Dżem z morwy - najlepszy do świątecznych ciasteczek. Przygotuj go teraz, a zimą sobie podziękujesz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.