Aronia to owoc, który przejawia silne właściwości zdrowotne. Choć jej cierpki, lekko kwaśny smak nie każdemu przypada do gustu, tak zawartość witamin mówi sama za siebie. Warto jednak mieć świadomość, ze można pozbyć się nieprzyjemnego posmaku, pomoże nam w tym babcina metoda z wykorzystaniem niskiej temperatury.
Domowa spiżarnia to przede wszystkim kiszonki, dżemy, wyśmienite soki, sałatki i sosy z dorodnych pomidorów i innych sezonowych warzyw. Wśród zimowych zapasów nie może zabraknąć także owocowych akcentów, a jedną ze smaczniejszych propozycji z pewnością jest sok z aronii. Ten wyjątkowy, smaczny i charakterystyczny trunek ma jednak jeden mankament - często wychodzi zbyt cierpki i kwaśny. Jak się jednak okazuje, można łatwo tego uniknąć, Z pomocą babcinej receptury i starej jak świat metody sok wyjdzie idealnie smaczny, a wszystkie jego właściwości będą mogły pomóc nam podreperować zdrowie!
Aronia często jest szkalowana i niedoceniana przez gorzki, cierpki posmak. W wytrąceniu tego charakterystycznego mankamentu pomoże ujemna temperatura. Wystarczy bowiem zamrozić na minimum dobę owoce i gotowe! Później wystarczy je odpowiednio przygotować z cukrem i wodą i nasz zdrowy i smaczny sok jest gotowy!
Składniki:
Sposób przygotowania: