• Link został skopiowany

Sok z aronii to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i smaku. Z tą metodą obejdzie się bez goryczy owoców

Sok z aronii to zastrzyk sporej porcji witamin, ale i medykament na wiele dolegliwości. Możesz przygotować go samodzielnie w domu, wówczas warto jednak pamiętać o złotej zasadzie, która gwarantuje, że sok nie wyjdzie gorzki i cierpki. Sekretem jest... temperatura!
Sok z aronii
Foxxy63 /Shutterstock

Aronia to owoc, który przejawia silne właściwości zdrowotne. Choć jej cierpki, lekko kwaśny smak nie każdemu przypada do gustu, tak zawartość witamin mówi sama za siebie. Warto jednak mieć świadomość, ze można pozbyć się nieprzyjemnego posmaku, pomoże nam w tym babcina metoda z wykorzystaniem niskiej temperatury. 

Sok z aronii to domowy medykament na odporność i przeziębienie

Domowa spiżarnia to przede wszystkim kiszonki, dżemy, wyśmienite soki, sałatki i sosy z dorodnych pomidorów i innych sezonowych warzyw. Wśród zimowych zapasów nie może zabraknąć także owocowych akcentów, a jedną ze smaczniejszych propozycji z pewnością jest sok z aronii. Ten wyjątkowy, smaczny i charakterystyczny trunek ma jednak jeden mankament - często wychodzi zbyt cierpki i kwaśny. Jak się jednak okazuje, można łatwo tego uniknąć, Z pomocą babcinej receptury i starej jak świat metody sok wyjdzie idealnie smaczny, a wszystkie jego właściwości będą mogły pomóc nam podreperować zdrowie! 

Aronia często jest szkalowana i niedoceniana przez gorzki, cierpki posmak. W wytrąceniu tego charakterystycznego mankamentu pomoże ujemna temperatura. Wystarczy bowiem zamrozić na minimum dobę owoce i gotowe! Później wystarczy je odpowiednio przygotować z cukrem i wodą i nasz zdrowy i smaczny sok jest gotowy!

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Babciny sok z aronii to element obowiązkowy każdej spiżarni

Składniki: 

  • 1 kg owoców aronii,
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru,
  • cytryna,
  • garść liści aronii, wiśni lub jeżyny.

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce na początku dokładnie przejrzyj, osusz i włóż do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Świetnie sprawdzi się do tego woreczek strunowy. 
  2. Po tym czasie owoce przełóż do garnka. Dodaj też dokładnie umyte listki aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny oraz cukier. Całość zalej wodą, przykry i postaw na palniku. 
  3. Całość zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj kolejne 40 minut. 
  4. Po tym czasie ściągnij sok z palnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny, ponownie postaw naczynie na kuchence i zagotuj sok - proces powinien być powolny, by nasz sok mógł powoli zgęstnieć. 
  5. Gdy nasz sok zacznie się lekko gotować, przelej go do odparzonych i osuszonych słoików lub butelek. Naczynia dokładnie zakręć, obróć do góry dnem i pozostaw do przestygnięcia. Po tym czasie sok jest gotowy i można go śmiało przełożyć do spiżarni lub kuchennej szafki. 
Więcej o: