Ciasto snikers - nie tylko na święta. Deser tak pyszny, że aż warto zawiesić dla niego dietę

Ciasto snikers to jeden z klasycznych deserów, jakie serwuje się najczęściej podczas świąt. Nazwa wypieku nie jest przypadkowa. Charakterystyczna, spływająca polewa jest bardzo podobna smakiem do nadzienia popularnego batona.

Snickers - ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas Bożego Narodzenia

Snickers to ciasto, które jest bardzo charakterystyczne. Warstwowa konstrukcja dostarcza nam nowych smaków z każdym kęsem. Warto także wspomnieć, że snickers to prosty deser, który jest nie tylko niebiańsko pyszny, ale i efektowny pod względem wizualnym. Jak go zrobić? Poniżej znajdziesz bardzo proste przepisy. 

Ciasto snikers - przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki cukru
  • 600 g mąki
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki sody

Składniki na polewę:

  • około 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 90 g margaryny
  • 2-3 łyżki miodu

Pozostałe składniki:

  • 1 śmietankowy budyń
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 700 ml mleka
  • 1 mała puszka gotowej masy kajmakowej

Wykonanie:

  1. Przygotuj polewę orzechową.
  2. Rozpuść margarynę. Połącz ją z cukrem i miodem.
  3. Posiekaj orzechy.
  4. Dodaj je i wszystko gotuj do czasu, aż rozpuści się cukier. Wymieszaj dokładnie.
  5. Pozostaw do wystudzenia.
  6. Mąkę przesiej i połącz z sodą.
  7. Dodaj posiekaną margarynę i pozostałe składniki na ciasto. Zagnieć dokładnie ciasto.
  8. Podziel na 3 części.
  9. Rozwałkuj każdą z części.
  10. W razie konieczności podsyp mąką.
  11. Tak przygotowane blaty, przenieś na papier do pieczenia.
  12. Dalej zagotuj mleko. Dodaj odrobinę cukru. Wymieszaj budyń w pozostałym mleku. Dodaj mąki. Tak przygotowaną mieszankę przelej do gotującego się mleka i zagotuj.
  13. Wystudź.
  14. Upiecz 2 blaty ciasta przez około 12-15 minut. W temperaturze około 170 stopni.
  15. Na blat trzeci nałóż polewę orzechową i upiecz.
  16. Wyciągnij blaty i ostudź.
  17. Zajmij się ułożeniem ciasta: pierwszy spód - budyń - drugi spód - masa kajmakowa - ostatni spód z orzechami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto snikers z krówką i orzechami - prosty przepis

Ciasto snikers z krówką i orzechami rozpływa się w ustach! Jeżeli szukasz prostej i sprawdzonej receptury na wyjątkowe ciasto, to ten przepis jest dla Ciebie. Ciasto snickers zrobi furorę na każdym przyjęciu, a bliscy będą prosić o dokładkę. Poniżej znajdziesz szybki przepis na ciasto snikers.

Snikers - ciasto, które przygotujesz w kilka chwil:

Składniki na pierwszą masę:

  • 5 żółtek
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła prawdziwego

Składniki na drugą masę:

  • masa krówkowa - 1 puszka

Składniki na pierwsze ciasto:

  • 8 jaj
  • 6 łyżek mąki
  • około 3/4 szklanki cukru
  • około 2-3 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na drugie ciasto:

  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
  • około 250 g zmielonych orzechów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto:

  1. Wykonanie ciasta pierwszego: ubij na sztywno białka z cukrem.
  2. Dodawaj stopniowo po 1 żółtku.
  3. Cały czas pamiętaj o ubijaniu.
  4. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao. Całość delikatnie zamieszaj.
  5. Upiecz ciasto w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez pół godziny.
  6. Przestudź i przekrój na pół.
  7. Wykonaj ciasto drugie. Białka ubij z cukrem. Dodaj orzechy. Przesiej obie mąki i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Upiecz tak jak poprzedni blat.
  8. Wykonaj pierwszą masę. Żółtka roztrzep w mleku. Dodaj cukier.
  9. Całość zagotuj na lekkim ogniu. Pamiętaj o odpowiednim mieszaniu.
  10. Wystudź. Utrzyj masło. Dodawaj do niego przestudzoną masę.
  11. Przełóż snikersa: połowa ciemnego biszkoptu - około 75 procent pierwszej masy - drugi biszkopt orzechowy - masa kajmakowa - druga połowa biszkoptu  - masa pierwsza - orzechy do dekoracji.

Zobacz też: Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.