Snickers - ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas Bożego Narodzenia
Snickers to ciasto, które jest bardzo charakterystyczne. Warstwowa konstrukcja dostarcza nam nowych smaków z każdym kęsem. Warto także wspomnieć, że snickers to prosty deser, który jest nie tylko niebiańsko pyszny, ale i efektowny pod względem wizualnym. Jak go zrobić? Poniżej znajdziesz bardzo proste przepisy.
Ciasto snikers - przepis krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- pół szklanki cukru
- 600 g mąki
- 2 jaja + 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki sody
Składniki na polewę:
- około 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 90 g margaryny
- 2-3 łyżki miodu
Pozostałe składniki:
- 1 śmietankowy budyń
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 700 ml mleka
- 1 mała puszka gotowej masy kajmakowej
Wykonanie:
- Przygotuj polewę orzechową.
- Rozpuść margarynę. Połącz ją z cukrem i miodem.
- Posiekaj orzechy.
- Dodaj je i wszystko gotuj do czasu, aż rozpuści się cukier. Wymieszaj dokładnie.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Mąkę przesiej i połącz z sodą.
- Dodaj posiekaną margarynę i pozostałe składniki na ciasto. Zagnieć dokładnie ciasto.
- Podziel na 3 części.
- Rozwałkuj każdą z części.
- W razie konieczności podsyp mąką.
- Tak przygotowane blaty, przenieś na papier do pieczenia.
- Dalej zagotuj mleko. Dodaj odrobinę cukru. Wymieszaj budyń w pozostałym mleku. Dodaj mąki. Tak przygotowaną mieszankę przelej do gotującego się mleka i zagotuj.
- Wystudź.
- Upiecz 2 blaty ciasta przez około 12-15 minut. W temperaturze około 170 stopni.
- Na blat trzeci nałóż polewę orzechową i upiecz.
- Wyciągnij blaty i ostudź.
- Zajmij się ułożeniem ciasta: pierwszy spód - budyń - drugi spód - masa kajmakowa - ostatni spód z orzechami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto snikers z krówką i orzechami - prosty przepis
Ciasto snikers z krówką i orzechami rozpływa się w ustach! Jeżeli szukasz prostej i sprawdzonej receptury na wyjątkowe ciasto, to ten przepis jest dla Ciebie. Ciasto snickers zrobi furorę na każdym przyjęciu, a bliscy będą prosić o dokładkę. Poniżej znajdziesz szybki przepis na ciasto snikers.
Snikers - ciasto, które przygotujesz w kilka chwil:
Składniki na pierwszą masę:
- 5 żółtek
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 1,5 kostki masła prawdziwego
Składniki na drugą masę:
Składniki na pierwsze ciasto:
- 8 jaj
- 6 łyżek mąki
- około 3/4 szklanki cukru
- około 2-3 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na drugie ciasto:
- 5 białek
- pół szklanki cukru
- około 250 g zmielonych orzechów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto:
- Wykonanie ciasta pierwszego: ubij na sztywno białka z cukrem.
- Dodawaj stopniowo po 1 żółtku.
- Cały czas pamiętaj o ubijaniu.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao. Całość delikatnie zamieszaj.
- Upiecz ciasto w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez pół godziny.
- Przestudź i przekrój na pół.
- Wykonaj ciasto drugie. Białka ubij z cukrem. Dodaj orzechy. Przesiej obie mąki i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Upiecz tak jak poprzedni blat.
- Wykonaj pierwszą masę. Żółtka roztrzep w mleku. Dodaj cukier.
- Całość zagotuj na lekkim ogniu. Pamiętaj o odpowiednim mieszaniu.
- Wystudź. Utrzyj masło. Dodawaj do niego przestudzoną masę.
- Przełóż snikersa: połowa ciemnego biszkoptu - około 75 procent pierwszej masy - drugi biszkopt orzechowy - masa kajmakowa - druga połowa biszkoptu - masa pierwsza - orzechy do dekoracji.
Zobacz też: Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki