Ciasto z orzechami włoskimi to bardzo dobry patent na letnie podwieczorki w gronie bliskich. Wystarczy aromatyczna kawa lub herbata, wygodny fotel, piękna filiżanka i małe co nieco na talerzu. Poznaj przepisy na ciasta z orzechami włoskimi.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Szybkie ciasto z orzechami włoskimi - przepis gotowy w godzinę!
Szybkie ciasto z orzechami włoskimi to rewelacyjne rozwiązanie dla tych, którzy spodziewają się nagłych gości. Ciasto piecze się tylko 50 minut, a sam proces przygotowania trwa około 10 minut. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne ciasto z orzechami.
REKLAMA
Składniki:
około 3 szklanek orzechów + do dekoracji
4 jaja
250 g mąki
250 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka cytrynowa - z jednej cytryny
3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
Zmiel orzechy w młynku do kawy - tak aby uzyskać konsystencję piasku.
Dalej oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, orzechy. Wszystko zmiksuj.
Weź białka i ubij je na sztywną masę. Dla uzyskania lepszego efektu możesz wsypać odrobinę soli.
Przygotuj blaszkę do ciasta. Przelej masę do formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Polej miodem i posyp orzechami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto z orzechami włoskimi - przepisy, które warto znać. Sernik z orzechami i karmelem
Przepisy na ciasto z orzechami włoskimi mogą być bardzo różnorodne. Najbardziej popularne są serniki i wilgotne ciasta z orzechami włoskimi. Przepisy na szczęście nie są trudne i zajmują niewiele czasu. Poniżej znajdziecie prostą recepturę babci na najlepszy sernik z orzechami pod słońcem.
Przepis na ciasto z orzechów włoskich:
Składniki na spód:
około 180 g bardzo drobno pokruszonych herbatników
100 g posiekanych orzechów włoskich
około 60 g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie odrobina kardamonu
Składniki na masę:
około 550-600 g dobrze zmielonego sera z wiaderka
około 200 ml śmietany typu kremówka
około 180 g cukru
3 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na sos:
1 łyżka masła
100 g cukru
200 ml śmietany kremówki
Składniki pozostałe:
orzechy siekane
Wykonanie:
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki na spód. Następnie przełóż przygotowaną masę do formy.
Całość wyrównaj.
Wykonaj masę. Połącz wszystkie składniki na masę.
Całość przelej na spód.
Umieść jedną foremkę w drugą - do niej wlej gorącą wodę, do połowy wysokości naczynia z ciastem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni, przez 60 minut.
Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
Wykonaj sos. Weź patelnię z grubym dnem. Rozpuść na niej cukier z masłem. Całość chwilę skarmelizuj na brązowy kolor. Wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu. Wykonuj ten proces do czasu, aż masa zgęstnieje.