• Link został skopiowany

Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki

Ciasto z orzechami włoskimi to bardzo dobry patent na letnie podwieczorki w gronie bliskich. Wystarczy aromatyczna kawa lub herbata, wygodny fotel, piękna filiżanka i małe co nieco na talerzu. Poznaj przepisy na ciasta z orzechami włoskimi.
Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Szybkie ciasto z orzechami włoskimi - przepis gotowy w godzinę!

Szybkie ciasto z orzechami włoskimi to rewelacyjne rozwiązanie dla tych, którzy spodziewają się nagłych gości. Ciasto piecze się tylko 50 minut, a sam proces przygotowania trwa około 10 minut. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne ciasto z orzechami. 

Składniki:

  • około 3 szklanek orzechów + do dekoracji
  • 4 jaja
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka cytrynowa - z jednej cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Zmiel orzechy w młynku do kawy - tak aby uzyskać konsystencję piasku.
  2. Dalej oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, orzechy. Wszystko zmiksuj.
  3. Weź białka i ubij je na sztywną masę. Dla uzyskania lepszego efektu możesz wsypać odrobinę soli.
  4. Ubitą pianę dodawaj partiami do ciasta. Całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
  5. Przygotuj blaszkę do ciasta. Przelej masę do formy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Polej miodem i posyp orzechami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto z orzechami włoskimi - przepisy, które warto znać. Sernik z orzechami i karmelem

Przepisy na ciasto z orzechami włoskimi mogą być bardzo różnorodne. Najbardziej popularne są serniki i wilgotne ciasta z orzechami włoskimi. Przepisy na szczęście nie są trudne i zajmują niewiele czasu. Poniżej znajdziecie prostą recepturę babci na najlepszy sernik z orzechami pod słońcem.

Przepis na ciasto z orzechów włoskich:

Składniki na spód:

  • około 180 g bardzo drobno pokruszonych herbatników
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • około 60 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie odrobina kardamonu

Składniki na masę:

  • około 550-600 g dobrze zmielonego sera z wiaderka
  • około 200 ml śmietany typu kremówka
  • około 180 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki

Składniki pozostałe:

  • orzechy siekane

Wykonanie:

  1. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki na spód. Następnie przełóż przygotowaną masę do formy.
  2. Całość wyrównaj.
  3. Wykonaj masę. Połącz wszystkie składniki na masę.
  4. Całość przelej na spód.
  5. Umieść jedną foremkę w drugą - do niej wlej gorącą wodę, do połowy wysokości naczynia z ciastem.
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni, przez 60 minut.
  7. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  8. Wykonaj sos. Weź patelnię z grubym dnem. Rozpuść na niej cukier z masłem. Całość chwilę skarmelizuj na brązowy kolor. Wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu. Wykonuj ten proces do czasu, aż masa zgęstnieje.
  9. Przestudź ją i polej nią sernik.
  10. Całość wyrównaj.
  11. Podpraż orzechy na patelni i posyp nimi sernik.

Zobacz też: Dżem agrestowy - do herbaty, wypieków, domowych naleśników i kanapek. Przepisy dla początkujących

Więcej o: