Ciasto na naleśniki. Poznaj ten sekret, a naleśniki zawsze będą udane! Prośby o dokładkę gwarantowane

Ciasto na naleśniki nie zawsze wychodzi idealne. Na szczęście znamy kulinarny patent, który rozwiąże ten problem. Sprawdź, co trzeba dodać do ciasta, aby cieszyć się znakomitą strukturą.

Ciasto naleśnikowe - specjalny składnik, który sprawia, że naleśniki będą mega puszyste

Ciasto naleśnikowe powinno być miękkie i puszyste. Niezależnie od tego, jaką grubość naleśników preferujemy, te dwie cechy powinny się pojawić. Niestety zdarza się, że niektóre osoby nie czują się pewnie w kuchni i obawiają się wykonania domowych naleśników. Zwłaszcza ze względu na ciasto. Na szczęście z pomocą przychodzi nam woda gazowana. Dzięki jej zastosowaniu będziemy mogli cieszyć się idealną puszystością naszych naleśników. Poniżej przepis na ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną i mlekiem.

Przepis na ciasto na naleśniki:

Składniki:

  • szklanka wody gazowanej
  • około 50 ml mleka
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • odrobina cukru - do smaku

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę (to spotęguje efekt puszystości).
  2. Przesyp mąkę do miski. Wbij jajko. Dodaj pozostałe składniki. Oprócz wody gazowanej i oleju.
  3. Całość dokładnie zmiksuj.
  4. W międzyczasie dolewaj wodę gazowaną.
  5. Po dokładnym wymieszaniu odstaw ciasto na około kwadrans.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Przystąp do smażenia naleśników z dwóch stron.
  8. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Jak zrobić ciasto na naleśniki bez mleka? Podpowiadamy

Jak zrobić ciasto na naleśniki bez mleka? Nietolerancje pokarmowe są wszechobecne, a co za tym idzie, mocno ograniczają nasze menu. Na szczęście możemy modyfikować przepisy według naszych potrzeb. Poniżej receptura na naleśniki bez mleka.

Składniki, które są nam potrzebne:

  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju + do smażenia
  • sól - do smaku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Dodaj pozostałe składniki. Oprócz oleju.
  3. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Na końcu dolej olej.
  5. Całość ponownie wymieszaj.
  6. Rozgrzej olej i przystąp do smażenia naleśników z dwóch stron.
  7. Naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem lub dodatkami.
  8. Życzymy smacznego.

 Ciasto - naleśniki bez grama mąki. Sprawdź, jak je przyrządzić

Ciasto na naleśniki bez dodatku mąki? To jak najbardziej możliwe. Kolejnym produktem, zaraz po mleku, którego wielu z nas nie może spożywać, jest mąka. Możemy ją pominąć w poniższym przepisie i użyć zamienników. Oto i receptura:

Składniki:

  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

  1. Umieść wszystkie składniki poza olejem w misce.
  2. Zmiksuj dokładnie mikserem.
  3. Całość wymieszaj.
  4. Masa powinna być aksamitnie gładka.
  5. Później rozgrzej olej na patelni i przystąp do powolnego smażenia.

*Zamiast płatków, możesz użyć kaszy manny lub budyniu.

Zobacz też: Kotlety ziemniaczane - w różnych odsłonach. Coś na obiad, kolację lub drobną przekąskę w pracy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.