-
Haps
-
Jak przygotować
- Doskonałe naleśniki Strzelczyka. Nie potrzebujesz wody, by były puszyste. Kucharz zdradza swój sposób
Doskonałe naleśniki Strzelczyka. Nie potrzebujesz wody, by były puszyste. Kucharz zdradza swój sposób
Naleśniki to potrawa, którą można jeść o każdej porze dnia. Zazwyczaj robimy je na podstawie sprawdzonego przepisu, który jest z nami od lat. Tomasz Strzelczyk też taki posiada i postanowił się nim podzielić. By placki wyszły elastyczne i miękkie, stosuje pewną metodę. Nie jest to użycie wody gazowanej.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Przepisów na naleśniki jest multum. W każdym domu można znaleźć kilka z nich, jednak zazwyczaj i tak korzysta się z jednej sprawdzonej receptury. Tomasz Strzelczyk również taką posiada i postanowił podzielić się swoim spojrzeniem na to danie. Na swoim kanale YouTube udostępnił materiał, w którym pokazuje, jak szybko przygotować placki, które smakiem będą zachwycać wszystkich. Zdradził w nim również, że aby naleśniki wyszły puszyste i miękkie, nie trzeba do nich dodawać wody gazowanej. Zamiast tego napoju wystarczy dobrze ubić jajka. To właśnie ta czynność sprawi, że będą napowietrzone, a do tego miękkie jak chmurka.
Przepis na naleśniki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 250 ml mleka,
- łyżka drobnego cukru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 20 g masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie naleśników zacznij od lekkiego roztrzepania jajek. Wbij je do miski i wymieszaj za pomocą miksera. Następnie wsyp do nich cukier i sól. Dokładnie zamieszaj do połączenia składników i uzyskania napowietrzonych jajek.
- Do powstałej mieszanki wsyp połowę przesianej przez sitko mąki, zamieszaj. W trakcie miksowania wsyp drugą połowę i wymieszaj do połączenia.
- Kiedy wszystkie składniki zostaną odpowiednio wymieszane czas na dodanie mleka. Wlej go powoli w trakcie miksowania. Na koniec wlej masło klarowane, wymieszaj. Powstała masa powinna uzyskać nie za gęstą konsystencję. Odstaw ją na około 10 minut.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wylewaj na nią odpowiednią ilość ciasta. Naleśniki smaż z dwóch stron do zarumieniania. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl