Szukasz pomysłu na oryginalne ciasto, które będzie znikało w mgnieniu oka? Ciasto z jabłkami to idealny pomysł na słodką przekąskę albo poobiedni deser. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak zachwyca. Wystarczy przyrządzić ciasto, krem i wstawić całość do piekarnika. Poniższy przepis pochodzi z bloga rudawkuchni.pl.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na ciasto z jabłkami. Zrobisz je z prostych składników
Do przyrządzenia kremu będą potrzebne jajko, cukier, mleko, skrobia kukurydziana i cukier waniliowy. Do ciasta niezbędne będą jajka, cukier, mleko, mąka pszenna i jabłka. Po upieczeniu, dodatkowo, można posypać ciasto cukrem pudrem.
Składniki:
- jajko,
- 50 g cukru,
- szklanka mleka,
- łyżka skrobi kukurydzianej,
- opakowanie cukru waniliowego,
- dodatkowo: cukier puder do posypania.
Ciasto:
- dwa jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki mleka,
- szklanka mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- dwa jabłka.
Gotowe ciasto z jabłkami można posypać cukrem pudrem
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kawałki.
- Wymieszaj w garnku jajka z cukrem, skrobią kukurydzianą i mlekiem. Zagotuj całość mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń.
- Przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wmieszaj w ciasto pokrojone jabłka i przelej masę do formy.
- Na wierzchu ciasta wylej przy pomocy szprycy cukierniczej przygotowany wcześniej krem. Piecz w 180 st. C przez około pół godziny.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Będzie smakowało jeszcze lepiej w towarzystwie lodów i filiżanki kawy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl