Jak zrobić idealne ciasto z jabłkami? Te składniki wystarczą do przyrządzenia przepysznego deseru

Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na ciasto z jabłkami. Można je przyrządzić jedynie z pięciu składników. Wychodzi pyszne, delikatne i rozpływa się w ustach. Jeden składnik jest kluczowy - to dzięki niemu ciasto ma idealną strukturę.

Szukasz pomysłu na oryginalne ciasto, które będzie znikało w mgnieniu oka? Ciasto z jabłkami to idealny pomysł na słodką przekąskę albo poobiedni deser. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak zachwyca. Wystarczy przyrządzić ciasto, krem i wstawić całość do piekarnika. Poniższy przepis pochodzi z bloga rudawkuchni.pl

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na ciasto z jabłkami. Zrobisz je z prostych składników

Do przyrządzenia kremu będą potrzebne jajko, cukier, mleko, skrobia kukurydziana i cukier waniliowy. Do ciasta niezbędne będą jajka, cukier, mleko, mąka pszenna i jabłka. Po upieczeniu, dodatkowo, można posypać ciasto cukrem pudrem. 

Składniki:

  • jajko,
  • 50 g cukru,
  • szklanka mleka,
  • łyżka skrobi kukurydzianej,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dodatkowo: cukier puder do posypania.

Ciasto:

  • dwa jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dwa jabłka.

Gotowe ciasto z jabłkami można posypać cukrem pudrem 

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kawałki.
  2. Wymieszaj w garnku jajka z cukrem, skrobią kukurydzianą i mlekiem. Zagotuj całość mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń.
  3. Przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wmieszaj w ciasto pokrojone jabłka i przelej masę do formy.
  5. Na wierzchu ciasta wylej przy pomocy szprycy cukierniczej przygotowany wcześniej krem. Piecz w 180 st. C przez około pół godziny.

Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Będzie smakowało jeszcze lepiej w towarzystwie lodów i filiżanki kawyWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.