Dodaj ten jeden składnik do sałatki, a będzie miała wyśmienity smak. Idealny przepis na lato

Lato to świetna okazja do eksperymentowania z różnymi smakami. Jak przyrządzić sałatkę z pomidorów, żeby zyskała jeszcze więcej smaku? Poza tradycyjną mozzarellą i oliwą z oliwek wystarczy połączyć je z jednym specjalnym składnikiem.

Pomidory to niezwykle uniwersalny produkt, z którego można przyrządzić wiele różnych smacznych potraw. Sprawdzają się m.in. jako element letnich sałatek. Zwykle pomidory łączy się z mozzarellą i oliwą. Tym razem podajemy przepis na wyjątkowe danie, które będzie można podawać do obiadu albo jako pyszną przekąskę. Co zrobić, aby sałatka z pomidorów miała jaszcze lepszy smak? Wystarczy dodać do niej... brzoskwinie.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na sałatkę z pomidorami. Ten składnik doda jej jeszcze więcej smaku

Brzoskwinie to owoce, które oczyszczają organizm z toksyn, dlatego warto je jeść regularnie. Jakie składniki będą potrzebne do przyrządzenia pomidorowo-brzoskwiniowej sałatki? Do sałatki z pomidorów i mozzarelli warto dodać pieprz, miód, świeże liście bazylii oraz dojrzałe brzoskwinie. Dzięki tym soczystym owocom sałatka będzie miała naprawdę wyjątkowy smak. 

Składnik:

  • trzy dojrzałe pomidory,
  • trzy dojrzałe brzoskwinie,
  • mozzarella,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • liście świeżej bazylii,
  • świeżo mielony pieprz,
  • płynny miód.

Sałatka z brzoskwiń i pomidorów jest banalnie prosta w przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Pomidory i brzoskwinie umyj i pokrój w duże kawałki. Mozzarellę porwij na małe kawałki.
  2. Składniki umieść w dużej misce i skrop oliwą z oliwek. Dopraw całość pieprzem i odrobiną płynnego miodu.
  3. Na wierzchu ułóż świeże liście bazylii. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

Opcjonalnie do sałatki można dodać posiekane orzechy włoskie albo migdały. Takie połączenie sprawi, że będzie miała jeszcze lepszy smak. Najlepiej jest podawać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: