Owoce morwy czarnej to ciekawy dodatek do różnych deserów, ale można przyrządzić z nich też smaczną nalewkę. Zawierają duże ilości witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Poza tym dostarczają składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy magnez. Jak zrobić nalewkę z morwy czarnej?
Owoce morwy czarnej posiadają charakterystyczną barwę, którą nadają im zawarte w nich antocyjany - przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego wzmacniają odporność, wspomagają leczenie infekcji, łagodzą ból gardła i kaszel.
Składniki:
Przygotowanie:
Nalewkę najlepiej jest odstawić na pół roku. Warto dodać, że czasami morwa czarna jest mylona z morwą białą. Owoce morwy białej są słodkie, lekko mdłe, a owoce morwy czarnej posiadają słodko-kwaśny smak. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl