Nalewka z tej rośliny to idealne remedium na różne dolegliwości. Wystarczy połączyć cztery składniki

Przedstawiamy prostą recepturę na nalewkę z morwy czarnej. Taki napój to doskonałe remedium na różne dolegliwości. Można go przyrządzić w bardzo łatwy sposób używając jedynie czterech składników. Jakie posiada właściwości?

Owoce morwy czarnej to ciekawy dodatek do różnych deserów, ale można przyrządzić z nich też smaczną nalewkę. Zawierają duże ilości witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Poza tym dostarczają składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy magnez. Jak zrobić nalewkę z morwy czarnej?

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na nalewkę z morwy czarnej. Zrobisz ją tylko z czterech składników 

Owoce morwy czarnej posiadają charakterystyczną barwę, którą nadają im zawarte w nich antocyjany - przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego wzmacniają odporność, wspomagają leczenie infekcji, łagodzą ból gardła i kaszel.

Składniki:

  • kilogram owoców morwy czarnej,
  • pół litra spirytusu,
  • pół litra wódki,
  • pół kilograma cukru.

Nalewkę przyrządzisz w kilku bardzo prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce morwy czarnej, przełóż je do słoika, w którym będzie przyrządzana nalewka.
  2. Rozgnieć owoce, zalej wódką, spirytusem i zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na trzy tygodnie, codziennie wstrząsając słoik.  
  3. Po trzech tygodniach zlej nalew, a pozostałe owoce zasyp cukrem. Odstaw słoik do ciemnego pomieszczenia, co kilka dni nim potrząśnij.
  4. Po upływie dwóch tygodni zlej powstały sok i połącz go z oddzielonym wcześniej nalewem. Powstały płyn rozlej do butelek. Nalewka powinna być gotowa po trzech, czterech miesiącach. 

Nalewkę najlepiej jest odstawić na pół roku. Warto dodać, że czasami morwa czarna jest mylona z morwą białą. Owoce morwy białej są słodkie, lekko mdłe, a owoce morwy czarnej posiadają słodko-kwaśny smak. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: