Dodaj do sera ten składnik i ciesz się idealnym połączeniem smaków. Jeden składnik cię zaskoczy

Twaróg to jeden z tradycyjnych produktów kuchni polskiej. Idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba. Jak go przyrządzić, aby miał bardziej wyrazisty smak? Wystarczy dodać do niego kilka prostych składników.

Biały ser to jeden z najbardziej popularnych produktów, jakie jada się na śniadanie i kolację. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Wiele osób przygotowuje go ze śmietaną i szczypiorkiem albo na słodko z miodem. Przedstawiamy przepis, który pozwoli zjeść posiłek o oryginalnym smaku. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na serek w solance z przyprawami. Jeden składnik będzie kluczowy

Do przyrządzenia sera w solance będzie potrzebny sos sojowy, sól i papryka w proszku. Solankę można doprawiać ulubionymi przyprawami - wszystko zależy od własnych upodobań. Tym razem podajemy wersję z sosem sojowym i słodką papryką w proszku.

Składniki:

  • kostka białego sera półtłustego (250 g),
  • dwie łyżki sosu sojowego,
  • dwie szczypty soli,
  • dwie szklanki wody,
  • słodka papryka w proszku,
  • natka pietruszki albo pęczek koperku,
  • świeży chleb ziarnisty.

Takie połączenie będzie smakowało idealnie na śniadanie albo kolację

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z solą i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy solanka się wystudzi, dodaj do niej sos sojowy, suszoną słodką paprykę i dokładnie wymieszaj całość.
  2. W słoiku umieść ser i dodaj do niego zalewę.
  3. Zakręć słoik, lekko wstrząśnij i wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie odsącz ser na sitku i przełóż go do miski.

Gotowy ser można dodawać do kanapek i jeść zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ser można posypać dodatkowo świeżą posiekaną natką pietruszki albo koperku. Równie dobrze będzie się komponował z sałatą i ogórkami małosolnymi. Ser w solance można też używać jako dodatek do sałatekWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.