Co jeść na śniadanie, aby dobrze zacząć dzień? Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być pożywny, ale niezbyt ciężki. Mimo że niektóre produkty wydają się być idealne na przyrządzenie smacznego śniadania, lepiej nie jeść ich o poranku. Chodzi przede wszystkim o surowe pomidory. Dlaczego lepiej poczekać z ich jedzeniem na drugą połowę dnia?
Po pomidory lepiej nie sięgać na czczo, ponieważ zawierają substancje, które przyczyniają się również do wzrostu kwasowości w żołądku. Tym samym, jedząc surowe pomidory na śniadanie można doprowadzić do podrażnienia ścian żołądka. Z tego powodu osoby wrażliwe pod tym względem powinny uważać na tego rodzaju dodatek do posiłku i wybierać inne produkty o poranku. Zjedzenie surowych pomidorów z rana może być przyczyną bólu żołądka i złego samopoczucia. Powinny na to zwrócić uwagę w szczególności osoby, które cierpią na refluks.
Pomidory zawierają likopen, czyli organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Poza tym znajdziemy w nich też duże ilości witaminy C oraz inne składniki odżywcze, potas, miedź oraz błonnik pokarmowy. Mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego i pokarmowego. Jedzenie pomidorów o właściwej porze poprawia trawienie, wzmacnia odporność i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Aby żołądek był szczęśliwy z rana dobrze jest wybierać łagodne posiłki, np. omlety, owsianki albo twarożek. Dodajmy, że rodzaj śniadania będzie zależał przede wszystkim od wieku i płci danej osoby. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl