Wraz z nadejściem lata w sprzedaży pojawia się wiele różnych warzyw i owoców, które można wykorzystać zarówno do obiadu, jak i do przyrządzenia przetworów na zimę. Cukinie, pomidory, papryka to tylko niektóre warzywa, jakie pojawiają się na targowiskach latem. Dlaczego warto sięgać akurat po nie? O których owocach nie można zapomnieć o tej porze roku?
Można z nich przygotować przepyszny obiad, jada się je smażone, grillowane, duszone i gotowane. Wystarczy sól i pieprz, aby wydobyć ich znakomity smak. Cukinie i kabaczki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niskokaloryczne, w dużej mierze składają się z wody i zawierają m.in. witaminę C, A, z grupy B oraz minerały: potas, magnez i mangan.
Pomidory i papryka to kolejne warzywa, o których warto pamiętać latem. Są bogate w witaminę C, likopen, oraz błonnik. Te produkty, podobnie jak kabaczki i cukinie mają wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Razem z kukurydzą pojawiają się latem m.in. w różnych sałatkach i towarzyszą potrawom mięsnym.
Maliny to owoce, które pojawiają się w Polsce od początku lipca do końca września. Wiele osób jada je na surowo, niektórzy dodają te przepyszne owoce do ciast i deserów. Jagody to kolejne owoce, o których nie wolno zapominać latem. Przyrządza się z nich dżemy i konfitury, mogą stanowić pyszne wypełnienie słodkich wypieków. Owoce leśne sprawdzają się jako dodatek do jogurtów, mleka i kefiru. Mogą stanowić wyjątkowo smaczne uzupełnienie śniadania, np. omletów czy granoli. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl