Jakie sezonowe produkty warto wybierać latem? Te owoce i warzywa powinny znaleźć się na liście zakupów

W czerwcu, lipcu i sierpniu na targowiskach pojawia się mnóstwo różnych owoców i warzyw, które są nie tylko bardzo smaczne, ale stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów. Jakie sezonowe produkty warto wybierać latem?

Wraz z nadejściem lata w sprzedaży pojawia się wiele różnych warzyw i owoców, które można wykorzystać zarówno do obiadu, jak i do przyrządzenia przetworów na zimę. Cukinie, pomidory, papryka to tylko niektóre warzywa, jakie pojawiają się na targowiskach latem. Dlaczego warto sięgać akurat po nie? O których owocach nie można zapomnieć o tej porze roku?

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Cukinie i kabaczki to wartościowe warzywa, z których można przyrządzić różne smaczne dania

Można z nich przygotować przepyszny obiad, jada się je smażone, grillowane, duszone i gotowane. Wystarczy sól i pieprz, aby wydobyć ich znakomity smak. Cukinie i kabaczki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niskokaloryczne, w dużej mierze składają się z wody i zawierają m.in. witaminę C, A, z grupy B oraz minerały: potas, magnez i mangan. 

Pomidory i papryka to kolejne warzywa, o których warto pamiętać latem. Są bogate w witaminę C, likopen, oraz błonnik. Te produkty, podobnie jak kabaczki i cukinie mają wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Razem z kukurydzą pojawiają się latem m.in. w różnych sałatkach i towarzyszą potrawom mięsnym. 

Owoce leśne dobrze jest jeść na surowo, a jeszcze lepiej przyrządzić z nich przetwory na zimę

Maliny to owoce, które pojawiają się w Polsce od początku lipca do końca września. Wiele osób jada je na surowo, niektórzy dodają te przepyszne owoce do ciast i deserów. Jagody to kolejne owoce, o których nie wolno zapominać latem. Przyrządza się z nich dżemy i konfitury, mogą stanowić pyszne wypełnienie słodkich wypieków. Owoce leśne sprawdzają się jako dodatek do jogurtów, mleka i kefiru. Mogą stanowić wyjątkowo smaczne uzupełnienie śniadania, np. omletów czy granoli. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: