To kremowe ciasto bez pieczenia po prostu rozpływa się w ustach. Zrobisz je w zaledwie pięć minut

Ciasto bez pieczenia to prosty pomysł na błyskawiczny deser z prostych składników. Przedstawiamy przepis krok po kroku, z którym będzie można przygotować niesamowicie lekkie i puszyste ciasto o doskonałym smaku.

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia? Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy ubić krem i ułożyć warstwy ciasta w naczyniu. Taki deser sprawdzi się w różnych okolicznościach. Po schłodzeniu w lodówce będzie doskonałą słodką przekąską w upalne dni. Jego przyrządzenie zajmuje kilka chwil.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Te składniki będą niezbędne do przygotowania ciasta

Do przygotowania ciasta bez pieczenia należy przygotować śmietanę 30 proc., mascarpone, wiórki kokosowe, cukier puder, herbatniki i dżem - można użyć dowolnego rodzaju dżemu lub konfitury. Ciasto warto udekorować startą czekoladą i owocami

Składniki:

  • szklanka śmietanki kremówki,
  • dwie garści wiórków kokosowych,
  • ćwierć szklanki cukru pudru,
  • 200 g mascarpone,
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • 250 g herbatników kakaowych,
  • kandyzowane wiśnie i czekolada do dekoracji.

Ciasto bez pieczenie wyjdzie nieziemsko lekkie i puszyste

Przygotowanie:

  1. Ubijaj schłodzoną śmietankę kremówkę przez kilka minut. Dodaj do masy cukier i mascarpone. Miksuj dalej, aż powstanie gęsta masa. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj je do masy łyżką.
  2. Przygotuj naczynie, w którym będziesz szykował ciasto. Wyłóż na dnie pierwszą warstwę herbatników. Rozsmaruj na nich dżem i rozłóż połowę masy śmietanowej. Rozłóż kolejną warstwę herbatników, dżemu i kremu.
  3. Wierzch posyp startą czekoladą, udekoruj ciasto owocami i wstaw je do lodówki. 

Warto pamiętać, że śmietanka kremówka powinna być dobrze schłodzona przed jej ubijaniem. Dodatkowo można schłodzić naczynie, w którym ją się będzie miksowało. Gotowe ciasto dobrze jest wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu warstwy będą mogły jeszcze lepiej się ze sobą połączyć. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o: