Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia? Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy ubić krem i ułożyć warstwy ciasta w naczyniu. Taki deser sprawdzi się w różnych okolicznościach. Po schłodzeniu w lodówce będzie doskonałą słodką przekąską w upalne dni. Jego przyrządzenie zajmuje kilka chwil.
Do przygotowania ciasta bez pieczenia należy przygotować śmietanę 30 proc., mascarpone, wiórki kokosowe, cukier puder, herbatniki i dżem - można użyć dowolnego rodzaju dżemu lub konfitury. Ciasto warto udekorować startą czekoladą i owocami.
Składniki:
Przygotowanie:
Warto pamiętać, że śmietanka kremówka powinna być dobrze schłodzona przed jej ubijaniem. Dodatkowo można schłodzić naczynie, w którym ją się będzie miksowało. Gotowe ciasto dobrze jest wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu warstwy będą mogły jeszcze lepiej się ze sobą połączyć. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.