Jak zrobić ogórki małosolne? Tak wyjdą przepyszne i idealnie kruche. Jedna zasada jest kluczowa

Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki małosolne, aby miały idealny smak? Podpowiadamy, jak je przyrządzić w kilku prostych krokach. Najważniejsze będą odpowiednie proporcje składników oraz rodzaj soli, którą będzie się używało.

Istnieje mnóstwo najlepszych przepisów na ogórki małosolne. Zwykle okazuje się, że ilu kucharzy, tyle przepisów. Tym razem podajemy recepturę, dzięki której będzie można przyrządzić doskonałą, letnią przekąskę. Oto jak je przygotować w naprawdę prosty sposób.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Jak zrobić ogórki małosolne? Te składniki będą kluczowe

Warto pamiętać o jednej prostej zasadzie. Na litr wody powinna przypadać czubata łyżka soli. Uwaga. Do przyrządzenia ogórków małosolnych nie powinno się używać soli jodowanej.  

Składniki:

  • pół kilograma ogórków gruntowych,
  • litr przegotowanej wody,
  • czubata łyżka soli niejodowanej do przetworów,
  • liść chrzanu,
  • trzy duże ząbki czosnku,
  • kilka gałązek kopru,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • opcjonalnie liście wiśni lub dębu. 

Jak przyrządzić ogórki małosolne? Ułóż je w słoiku i zalej osoloną wodą

Przygotowanie:

  1. Zagotuj litr wody, dodaj soli, dokładnie wymieszaj i przestudź całość. Ogórki można zalać zalewą o letniej temperaturze.
  2. Umyj ogórki, wypłucz koper i chrzan. Pokrój korzeń na kilka kawałków, ząbki czosnku obierz i lekko zmiażdż. 
  3. Ogórki przełóż do dużego słoika lub kamionkowego naczynia. W naczyniu umieść liście chrzanu, koper, ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki powinny być ułożone bardzo ciasno, najlepiej pionowo, jasną częścią do góry. Między nimi powinny znaleźć się zioła.
  4. Następnie zalej ogórki letnią wodą z solą tak, aby woda całkowicie je zakryła. Wierzch naczynia warto docisnąć talerzykiem, aby ogórki nie mogły wypłynąć na wierzch.
  5. Naczynie z ogórkami odstaw w ciemne miejsce. Pozostawione na słońcu będą mogły zgnić. Powinny być gotowe do spożycia po dwóch lub trzech dniach, kiedy woda zacznie mieć mętną konsystencję. Smacznego!

Ogórki małosolne będą doskonałą przekąską, dodatkiem do potraw mięsnych oraz wyśmienitym dodatkiem do sałatek i kanapek. Co więcej, ogórki małosolne to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto brać je pod uwagę w swoim jadłospisie. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.