Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto skorzystać z tych przepysznych owoców i przyrządzić z nich wyjątkowy deser. Do jego przygotowania będą potrzebne biszkopty, mascarpone, ekstrakt z wanilii, czekolada i liście mięty. Taki smakołyk z pewnością zrobi furorę i zaskoczy gości, a zrobisz go zaledwie w kilka chwil.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Deser z truskawkami. Te składniki podkreślą smak owoców
Składniki:
- pół kilograma truskawek,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- opakowanie mascarpone,
- szklanka schłodzonej śmietanki kremówki,
- ćwierć szklanki cukru pudru,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- gorzka lub mleczna czekolada do posypania deseru,
- płatki migdałowe do ozdoby,
- liście świeżej mięty do ozdoby,
- amaretto,
- woda.
Jak przyrządzić deser z truskawkami? Układaj owoce na przemian z kremem i biszkoptami
Przygotowanie:
- Truskawki obierz, dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki. Można też zostawić je w całości.
- Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone zmiksuj z przesianym cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję.
- Nasącz biszkopty w przygotowanym wcześniej ponczu. Zamaczaj je energicznymi ruchami tak, aby ciastka się nie rozpadły. Ułóż biszkopty na dnie naczyń, w których będziesz podawał deser. Następnie wyłóż krem waniliowy, truskawki, ponownie biszkopty, krem i truskawki. I gotowe!
Gotowy deser w pucharkach można ozdobić startą gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi oraz świeżymi liśćmi mięty. Przed podaniem najlepiej jest schłodzić deser w lodówce przez około pół godziny. Dodatki i składniki kremu można modyfikować według własnych upodobań. W ten sam sposób można przyrządzić deser z innych owoców, np. jagód albo jeżyn. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl