• Link został skopiowany

Deser z truskawkami o nieziemskim smaku. Połącz owoce z tym składnikiem, a wyjdzie prawdziwa bajka

Szukasz pomysłu na ekspresowy deser z truskawkami? Podajemy przepis, z którym przygotujesz prawdziwy przysmak - lekki, delikatny i z waniliową nutą sprawdzi się w różnych okolicznościach. Wyglądem oszałamia, a smakiem zachwyca.
Deser z truskawkami
Fot. Susanne Jutzeler/Pexels

Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto skorzystać z tych przepysznych owoców i przyrządzić z nich wyjątkowy deser. Do jego przygotowania będą potrzebne biszkopty, mascarpone, ekstrakt z wanilii, czekolada i liście mięty. Taki smakołyk z pewnością zrobi furorę i zaskoczy gości, a zrobisz go zaledwie w kilka chwil.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Deser z truskawkami. Te składniki podkreślą smak owoców

Składniki:

  • pół kilograma truskawek,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • opakowanie mascarpone,
  • szklanka schłodzonej śmietanki kremówki,
  • ćwierć szklanki cukru pudru,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • gorzka lub mleczna czekolada do posypania deseru,
  • płatki migdałowe do ozdoby,
  • liście świeżej mięty do ozdoby,
  • amaretto,
  • woda.

Jak przyrządzić deser z truskawkami? Układaj owoce na przemian z kremem i biszkoptami

Przygotowanie:

  1. Truskawki obierz, dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki. Można też zostawić je w całości.
  2. Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone zmiksuj z przesianym cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję.
  3. Nasącz biszkopty w przygotowanym wcześniej ponczu. Zamaczaj je energicznymi ruchami tak, aby ciastka się nie rozpadły. Ułóż biszkopty na dnie naczyń, w których będziesz podawał deser. Następnie wyłóż krem waniliowy, truskawki, ponownie biszkopty, krem i truskawki. I gotowe!

Gotowy deser w pucharkach można ozdobić startą gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi oraz świeżymi liśćmi mięty. Przed podaniem najlepiej jest schłodzić deser w lodówce przez około pół godziny. Dodatki i składniki kremu można modyfikować według własnych upodobań. W ten sam sposób można przyrządzić deser z innych owoców, np. jagód albo jeżyn. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: