Jak zrobić dżem z truskawek? Babcia robi go już tak 60 lat i nie dodaje cukru żelującego. Jest gęsty i słodziutki

W końcu mamy wyczekane lato i jak okiem sięgnąć, wszędzie aż czerwono od truskawek. Jaka jest najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tych boskich owoców? Oczywiście dżem i chociaż zazwyczaj jemy go z naleśnikami lub na tostach, dzisiejszy przepis na dżem z truskawek jest tak pyszny, że będziesz wyjadać go łyżeczką ze słoika. Tak robi go babcia od kilkudziesięciu lat, a to tylko trzy składniki.

Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie raz i nie dwa udowodniliśmy, że stare i sprawdzone przepisy są najlepsze i nie inaczej jest ze starym przepisem na dżem truskawkowy babci Józi, która robiła go w ilościach wręcz hurtowych. Jak zrobić najlepszy dżem z truskawek? Cóż, nie ma w tym wielkiej filozofii, potrzebne są dojrzałe, soczyste owoce i cukier. A od końca lat osiemdziesiątych babcia podobno zaczęła dodawać sok z cytryny dla koloru. Ten przepis to złoto.

Stary przepis na dżem z truskawek - najlepszy, jaki istnieje

Składniki:

  • ok. 4 kg świeżych, soczystych truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyj, następnie oderwij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka i zasyp cukrem, na razie daj połowę. 
  2. Na minimalnym ogniu zagotuj całość, a kiedy truskawki oddadzą sok, zlej go do garnka.
  3. Kiedy odlejesz sok, dodaj do truskawek resztę cukru i dalej gotuj na wolnym ogniu, aż owoce całkowicie się rozpadną, a masa zgęstnieje. 
  4. Tuż przed końcem gotowania dodaj sok z cytryny dla zachowania pięknego koloru. 
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć je do góry denkami, by zakrętki się zassały. Następnie przykryj słoiczki kocem i odstaw, by całkowicie wystygły. 

Sok odlany z truskawek możesz oczywiście wypić od razu lub zagotować z niewielkim dodatkiem cukru i zapasteryzować w buteleczkach. Zarówno dżem jak i sok z truskawek należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem do promieni słonecznych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.