Jak zrobić polewę czekoladową do lodów? Ten przepis pokochają nawet najbardziej wymagający
Jak zrobić polewę czekoladową do lodów i nie tylko, która poprawi smak każdego deseru? To prostsze niż myślisz. Polewa czekoladowa to bardzo klasyczne wydanie sosu, który sprawdzi się przy wielu deserach. Poniżej prosty przepis na sos czekoladowy, który pokochają zarówno mali jak i duzi.
Polewa czekoladowa do lodów - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 1/4 szklanki suchego prawdziwego kakao
- około 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- odrobina soli
- 1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:
- Wsyp kakao do rondelka. Dodaj cukier oraz sól.
- Wymieszaj.
- Dalej dolej wodę. Całość podgrzej na stosunkowo małym ogniu. Masę musisz doprowadzić do wrzenia.
- Pamiętaj, aby mieszać.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodaj wanilię. Wymieszaj.
- Ściągnij z ognia i przelej do miseczki. Pozostaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa - przepis na bazie śmietany kremówki. Potrzebne tylko 2 składniki
Przepis na polewę czekoladową z dodatkiem kremówki charakteryzuje się prostotą wykonania. Warto wiedzieć, że sos czekoladowy ze śmietaną zawsze ma aksamitną konsystencję. Sprawdź, jak łatwo możesz go przygotować. Oto i receptura:
Polewa czekoladowa do lodów - przepis mega łatwy sos:
Składniki:
- 200 g śmietany kremówki
- 1 czekolada deserowa
Wykonanie:
- Śmietankę umieść w rondelku. Następnie podgrzej.
- Masę doprowadź do wrzenia.
- Kiedy śmietanka delikatnie przestygnie, dodaj czekoladę, którą wcześniej musisz podzielić na mniejsze kawałki.
- Pamiętaj, masa musi mieć jednolitą konsystencję.
- Pozostaw polewę do wystudzenia.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji
Polewa czekoladowa - Thermomix zrobi ją za Ciebie!
Chcesz bardzo szybko zrobić polewę czekoladową? Thermomix jest naprawdę bardzo pomocny przy tego typu przepisach. Recepturę na polewę czekoladową z Thermomixa znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 36-procentowej
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego włóż czekoladę. Wcześniej pokrój ją na kawałki.
- Rozdrobnij 10 s / obr. 9.
- Czekoladę zgarnij specjalną kopystką na dno naczynia. Dodaj śmietankę. Całość podgrzej do temperatury 50 stopni. Ustaw urządzenie na poziomie 3. Podgrzewaj przez 2 minuty.
- Opcjonalnie możesz dodać cukier.
Przepis na polewę czekoladową z białą czekoladą, kardamonem i dodatkiem soku buraczanego. Takiej polewy na pewno nie jadłeś
Polewa czekoladowa z kardamonem to propozycja dla tych, którzy kochają orientalne smaki. Ten nietypowy przepis może pozytywnie zaskoczyć, nawet najbardziej wymagających.
Składniki:
- 100 ml śmietanki 30-procentowej
- 100 g białej czekolady
- odrobina soku buraczanego
- łyżka wody różanej
Wykonanie:
- Podgrzej śmietankę.
- Kiedy zacznie się gotować, ściągnij ją z palnika.
- Dodaj następnie pokruszoną czekoladę.
- Dolej sok z buraka oraz wodę różaną.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Zobacz też: Naleśniki z serem - szybki, pyszny, a do tego tani obiad, który oczaruje domowników