-
Haps
-
Jak przygotować
- Przygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 5 minut. Tak czekoladowe, że nie zostanie po nim żaden okruszek
Przygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 5 minut. Tak czekoladowe, że nie zostanie po nim żaden okruszek
Ciasta kochają ludzie na całym świecie. Kupuje się je w sklepach, cukierniach i bardzo często robi w domu. Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, właśnie po ten deser sięga większość. My poznaliśmy przepis na wypiek, który trzeba jedynie wymieszać i wstawić do piekarnika. Jest palce lizać.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji
Na liście najpopularniejszych wypieków znajdują się serniki, szarlotka, makowiec, a także przeróżne tarty i babki. Jednak gdy chcemy przygotować te ciasta, musimy naszykować się na godzinne stanie w kuchni. Na szczęście można znaleźć takie przepisy, z których powstają najprostsze wypieki na świecie. Jeden z nich chcemy właśnie przedstawić. To pomysł na czekoladowy biszkopt, który jest niebiańsko miękki i słodki. Proponujemy podać go z cukrem pudrem, jednak można też przełożyć go domowymi konfiturami. Dobrze smakuje także w towarzystwie zimnych lodów lub polany polewą z białej czekolady. Samo przygotowanie nie zajmie nawet 5 minut, a w piekarniku potrzebuje tyle czasu, że nie zdążymy obejrzeć nawet jednego odcinka serialu.
Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka drobnego cukru,
- szklanka kefiru naturalnego,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Do większej miski wlej kefir i wymieszaj go z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z kakao i dodaj cukier.
- Stopniowo wlewając kefir do suchych składników, mieszaj całość na średnich obrotach miksera. Z tego połączenia powinna powstać gęsta, ale jednolita masa.
- Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj niewielką ilością masła. Gdy forma jest gotowa, możesz wlać do niej ciasto.
- Blachę włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, warto wykorzystać sposób na wykałaczkę. Włóż ją do ciasta, a gdy po wyjęciu będzie sucha, to znak, że jest gotowe do wyjęcia.
- Wypieczone ciasto pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem obsyp je cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl