Przygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 5 minut. Tak czekoladowe, że nie zostanie po nim żaden okruszek

Ciasta kochają ludzie na całym świecie. Kupuje się je w sklepach, cukierniach i bardzo często robi w domu. Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, właśnie po ten deser sięga większość. My poznaliśmy przepis na wypiek, który trzeba jedynie wymieszać i wstawić do piekarnika. Jest palce lizać.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Na liście najpopularniejszych wypieków znajdują się serniki, szarlotka, makowiec, a także przeróżne tarty i babki. Jednak gdy chcemy przygotować te ciasta, musimy naszykować się na godzinne stanie w kuchni. Na szczęście można znaleźć takie przepisy, z których powstają najprostsze wypieki na świecie. Jeden z nich chcemy właśnie przedstawić. To pomysł na czekoladowy biszkopt, który jest niebiańsko miękki i słodki. Proponujemy podać go z cukrem pudrem, jednak można też przełożyć go domowymi konfiturami. Dobrze smakuje także w towarzystwie zimnych lodów lub polany polewą z białej czekolady. Samo przygotowanie nie zajmie nawet 5 minut, a w piekarniku potrzebuje tyle czasu, że nie zdążymy obejrzeć nawet jednego odcinka serialu. 

Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szklanka kefiru naturalnego,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wlej kefir i wymieszaj go z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z kakao i dodaj cukier. 
  2. Stopniowo wlewając kefir do suchych składników, mieszaj całość na średnich obrotach miksera. Z tego połączenia powinna powstać gęsta, ale jednolita masa.
  3. Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj niewielką ilością masła. Gdy forma jest gotowa, możesz wlać do niej ciasto.
  4. Blachę włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, warto wykorzystać sposób na wykałaczkę. Włóż ją do ciasta, a gdy po wyjęciu będzie sucha, to znak, że jest gotowe do wyjęcia.
  5. Wypieczone ciasto pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem obsyp je cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.