To ciasto przypomina ulubiony deser z dzieciństwa. Jest tak dobre, że trudno nie zjeść całej blachy od razu

lepiej Jaki powinien być deser? Przede wszystkim bajecznie słodki. Kwaśne tarty z owocami lepiej odstaw na bok. To ciasto to prawdziwy majstersztyk wśród domowych deserów. Niektórym przypomni pyszną przekąskę z dzieciństwa, a dla innych będzie kulinarnym odkryciem. Niemniej jednak każdy pokocha ten smak.

Ciasto mleczna kanapka zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Puszysty biszkopt w połączeniu z niebiańsko słodkim kremem mlecznym to duet, który nie ma sobie równych. Deser nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego nie warto zniechęcać się dużą ilością składników. Wszelkie starania są warte efektu końcowego. Twoje podniebienie ci za to podziękuje. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • 3 czubate łyżki kakao niesłodzonego,
  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • 6 dużych jajek,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Składniki na mleczny krem:

  • pół szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 2/3 szklanki cukru białego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 paczka masła.

Ciasto mleczna kanapka. Ten przepis zagości w twojej kuchni na stałe

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy masa zacznie sztywnieć należy niewielkimi partiami dodawać cukier (tak jak do bezy). Na sam koniec dodajemy wcześniej oddzielone żółtka i olej. Puszystą masę dokładnie mieszamy.  Do drugiej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Im lepiej napowietrzymy suche składniki, tym bardziej puszysty wyjdzie biszkopt. Wymieszane suche składniki dodajemy partiami do ubitych jajek z cukrem i olejem. Całość ostrożnie mieszamy, najlepiej silikonową szpatułką, by nie rozbić pęcherzyków powietrza rózgą lub mikserem. 

Ciasto wylewamy na blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Gdy ten będzie słuchy, po nakłuciu nim ciasta, możemy śmiało wyjąć biszkopt i zacząć go studzić. Gdy będzie wystarczająco chłodny, przekrawamy go wzdłuż na dwie części.

Gdy biszkopt się piecze, warto przygotować mleczną masę. Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W ciepłym płynie rozpuszczamy cukier i cukier wanilinowy. Następnie w osobnym naczyniu ucieramy masło (można z pomocą miksera) i powoli cienkim strumieniem wlewamy gotujący się wcześniej mleczny syrop. Miksujemy krem tak długo, aż będzie gęsty. Przekładamy nim przecięte blaty biszkoptowe, tak by utworzyć "kanapkę". W tej wersji jest już gotowe do spożycia, jednak niektórzy polewają ciasto dodatkowo polewą czekoladową. Inni zaś wolą jeść to pyszne ciasto z lodami. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.