O ten przepis bije się cała moja rodzina. Zerwij z drzewa ten owoc i połącz go z bezą. Pożałujesz, gdy go nie zrobisz

W owocowych deserach zakochany jest każdy. Są świetną propozycją na letnie upały, a także idealnie wpasowują się w rodzinne imprezy. Ten przepis zna niewiele osób, bo jego lekko inna wersja jest znacznie popularniejsza. Dziś jednak polecamy przetestować ten wypiek, jest sto razy lepszy od innych.
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Kruche ciasto, słodkie i pełne smaku owoce i beza, która rozpływa się w ustach. Tak właśnie wygląda najlepszy letni wypiek. Jego wykonanie nie jest trudne, lecz trzeba przygotować się na to, że jedna blacha to za mało. By z owoców wydobyć to, co najlepsze, dodaj do nich cynamon, a także odrobinę cukru. Beza również może uzyskać nowy smak. Wszystko dzięki dodaniu budyniu waniliowego. Jeśli więc szukasz słodkiego przysmaku, który będziesz mógł podać do kawy, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Każdy o niego zapyta i usłyszysz same głosy zachwytu.

Przepis na ciasto śliwkowa chmurka

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki drobnego cukru.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki płatków migdałowych do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie wypieku zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko bezpośrednio do dużej miski. Dodaj do nich również przesiany cukier puder i posiekane na mniejsze kawałki masło. Wlej oddzielone od białek żółtka i dorzuć śmietanę. Całość dokładnie wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 10 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z urządzenia i rozwałkuj na wielkość wybranej blaszki. Umieść je w formie i nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiecz przez następne 10 minut.
  3. W tym czasie zajmij się owocami. Śliwki dokładnie opłucz, przekrój na pół i usuń pestki. Przenieś je do miski, posyp cynamonem i cukrem i dokładnie wymieszaj. Gotowe przełóż na wypieczony i lekko przestudzony spód.
  4. Do miseczki wlej białka, wsyp także sól i cukier. Całość dokładnie ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Na sam koniec wsyp budyń waniliowy i zamieszaj. Tak przygotowaną bezę wyłóż na owoce, wierzch wyrównaj szpatułką i posyp płatkami migdałowymi.
  5. Ciasto włóż do już nagrzanego piekarnika i piecz przez następne 35 minut. Po wypieczeniu pozostaw do wystudzenia w urządzeniu. Podawaj z gałką lodów.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA