Przepis na domową szarlotkę, czyli jesienne ciasto z sezonowych dóbr. Z tymi dodatkami wyjdzie tip-top

O tej porze roku jedno ciasto smakuje najlepiej na świecie. Jest to oczywiście szarlotka pełna sezonowych owoców i korzennych przypraw. Klasyka wśród wypieków to jednak znacznie więcej szczegółów - jednym z nich jest idealna baza w postaci półkruchego spodu. To sprawdzona metoda babci, która zawsze wychodzi i dosłownie rozpływa się w ustach.

Domowej roboty wypieki to smak, z którym nie można konkurować. Jesienią królują drożdżowe placki, rozmaite tarty i kruche specjały, jest jednak pozycja, którą można okrzyknąć absolutnym numerem jeden - mowa tu oczywiście o szarlotce pełnej słodko-kwaśnych jabłek i korzennych przypraw. 

Szarlotka według babcinego przepisu na półkruchym spodzie 

Szukasz przepisu na ciasto idealne, ale brakuje czasu i chęci na kilkugodzinne kombinowanie? Postaw na klasykę, która nigdy nie zawodzi, a zawsze się doskonale udaje. Mowa tu o szarlotce, której smak lubi niemal każdy, a szczególnie jesienią, gdy w domowym menu obłędnie soczystych i słodkich jabłek nie brakuje. Jak się okazuje taki babciny placek to nic trdnego - wystarczy zadbać o kolejność i owocowe nadzienie, a reszta dosłownie robi się sama. 

Sekretem babcinej szarlotki jest rzecz jasna półkruche ciasto. Specjał można ekspresowo przygotować,  wystarczy jedynie kilka bazowych składników. Poza naszym ciachem ważny jest sam akcent owocowy - tu mamy dwie szkoły: jedna mówi, że owoce można poddusić do konsystencji pulpy, inna zaś twierdzi, że jabłka lepiej smakują, gdy pozostaną w kawałkach lub zostaną starte a tarce. Tu panuje dowolność, warto jednak pamiętać na koniec proporcjach, które dadzą idealny smak i zadbają o estetyczny wygląd naszego ciasta. 

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście - smakuje jak ta z dzieciństwa 

Składniki na półkruchy spód: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka cukru, 
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru z wanilią,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.

Dodatkowo: 

  • 1 kg jabłek, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • cynamon. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od półkruchego ciasta. Mąkę połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i solą.  Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło - składniki rozetrzyj teraz w dłoniach, tak by powstała kruszonka. Na koniec dodaj jaja i śmietanę. Ciasto energicznie zagniatamy, formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części, a te owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut leżakowania. 
  2. Teraz pora na owocowy akcent naszego placka. Jabłka obierz, wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce wrzuć do garnka, zasyp cukrem i cynamonem i zalej odrobiną wody - dosłownie kilkoma łyżkami. Jabłka duś na małej mocy panika często mieszając - wówczas owoce ładnie się rozpadną i nie przypalą. Wskazówka - dodaj odrobię masła, dzięki temu pulpa będzie idealnie kremowa. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem, a na pergamin wyłóż rozwałkowane ciasto. Na nie z kolei wyłóż owocowe nadzienie, wierzch ładnie wyrównaj i na górę połóż kolejny arkusz rozwałkowanego ciasta. 
  4. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Gdy placek ostygnie, posyp go cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o: