Szarlotka z puszystą bezą to królowa wszystkich ciast. Bezkonkurencyjny przepis, który trzeba znać

Szarlotka to niezwykle popularne, zachwycające smakiem i zapachem ciasto, które można zrobić w ok. półtorej godziny. Przepis na klasyczny deser nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu składników. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten słodki smak dzieciństwa lub dowiedzieć się, jak urozmaicić przepis na tradycyjną szarlotkę - trafiłeś idealnie.

Szarlotka to już prawdziwa legenda wśród deserów. To apetyczne ciasto cieszy się popularnością w wielu krajach świata. Niejednej osobie kojarzy się sentymentalnie - z pachnącymi cynamonem wypiekami babci czy beztroskimi popołudniami w sadzie dziadka. Krótka lista składników i łatwość wykonania sprawiają, że szarlotka bardzo często gości na polskich stołach.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ciasto opiera się na soczystych jabłkach i kruchym cieście. W klasycznej wersji powinno używać się kwaśnych jabłek dla równowagi ze słodką kruszonką. Po obraniu i pokrojeniu na cienkie plasterki układamy je warstwowo na podstawie ciasta. Dzięki temu każdy kęs szarlotki jest pełen intensywnego smaku. Z naszym przepisem wyczarujesz przepyszne ciasto, które zachwyci ciebie i twoich gości.

Szarlotka - przepis na każdą okazję

Nie potrzeba wielu składników, aby stworzyć niesamowity deser. Wystarczy kilka produktów, które na pewno masz w kuchni i chwila cierpliwości.

Składniki:

  • 6-8 dużych jabłek
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła (schłodzonego i pokrojonego na kostkę)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na plasterki lub kostkę.
  3. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Dodaj masło i rozgnieć palcami, tworząc kruszonkę.
  4. Oddziel żółtko od jednego jajka i dodaj je do masy kruszonkowej. Dokładnie wymieszaj, tworząc jednolite ciasto.
  5. Połowę ciasta wyłóż na spód formy, wyrównując powierzchnię.
  6. Rozłóż pokrojone jabłka równomiernie na cieście.
  7. Na wierzch jabłek wyłóż resztę ciasta, tworząc kruszonkę.
  8. Umieść formę w piekarniku i piecz przez 45 minut, aż szarlotka będzie złocista, a jabłka miękkie.

> Robiąc kruszonkę, możesz skorzystać z przepisu pod tym linkiem:

Szarlotka z bezą, czyli niepowtarzalny smak w jednym deserze

Puszysta beza kontrastuje z chrupiącym ciastem i kwaśnymi jabłkami, tworząc niepowtarzalne doznania smakowe, a do tego wygląda wspaniale. Aby zrobić szarlotkę z bezą, podążaj za powyższym przepisem. Kiedy ciasto będzie już gotowe do włożenia do piekarnika, nadejdzie moment kulminacyjny. To czas na gwiazdę wieczoru - bezę.

Puszysta masa wykonana z dokładnie ubitych białek u cukru, tworzy delikatną i lekką warstwę na samej górze ciasta. Po wyjęciu ciasta z piekarnika beza powinna mieć złocisty kolor.

Szarlotka z budyniem, harmonia smaków w jednym deserze

Szarlotka z budyniem to świetne połączenie tradycji i nowoczesności. Rozkocha w swoim smaku niejednego łasucha. Deser kusi i rozpala apetyt swoim intensywnym aromatem jabłek i wanilii. Podstawa jest taka sama jak w innych wersjach szarlotki. Kruche ciasto i kwaśne jabłka należy ułożyć w takiej samej proporcji na blaszce. Kolejnym krokiem jest nałożenie przygotowanego wcześniej budyniu na jabłka. Budyń może być z torebki lub zrobiony samodzielnie. Najlepiej będzie komponował się waniliowy lub śmietankowy.

Szarlotka z budyniem powinna być pieczona w piekarniku, aż nabierze złocistego koloru. Można podawać ją na ciepło i na zimno. Do wersji na ciepło idealnie będą pasować lody, a do wersji na zimno aromatyczna herbata lub kawa.

Szarlotka sypana, czyli wszystko, co znane staje na głowie

Szarlotka sypana to kolejna "szalona" wariacja na temat tego klasycznego deseru. Tradycyjne ciasto składa się z kruchego spodu i ułożonych na nim jabłek, a szarlotka sypana - z warstw jabłek i kruszonki.

Jak zrobić szarlotkę sypaną? Jabłka w plasterkach układaj na samym dole formy, a następnie posyp je warstwą kruszonki przygotowanej jest z mąki, masła, cukru i opcjonalnie dodatków, takich jak: cynamon, prażone migdały czy pokruszone orzechy. Podczas pieczenia jabłka stają się miękkie i soczyste, a kruszonka uzyskuje chrupiącą konsystencję. To świetna alternatywa dla klasycznej wersji szarlotki. Wykonanie sypanej szarlotki jest banalnie proste, a odrobina fantazji nada jej niepowtarzalnego wyglądu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.