Szarlotka "3 szklanki" robi furorę w każdej kuchni. Lepsza od tradycyjnej, bez zagniatania i jajek

Szarlotka uważana jest za deser, który nie ma sobie równych. Można ją znaleźć w każdej cukierni, kawiarni i w sklepie. Wiele osób robi ją również w domu, jednak cały ten proces często okazuje się wymagający. By przyspieszyć jej przygotowanie, zdradzamy ten przepis. Jest banalnie prosty.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Klasyczny przepis na szarlotkę mówi, że jest zrobiona na kruchym lub półkruchym cieście, połączona z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak taka jej wersja okazuje się bardzo wymagająca i czasochłonna. Nie każdy ma więc czas na jej przyrządzenie, pomimo chęci jej zjedzenia. Zatem, by i tak zjeść deser, za którym szaleje duża część z nas, warto sięgnąć po recepturę, która jest błyskawiczna. Aby zrobić ciasto z tego przepisu, należy zastosować się do reguły trzech szklanek. Dzięki niej nie będziesz musiał zagniatać ciasta, a dodatkowo nie znajdziesz w nim żadnego jajka. Pomimo takiego eksperymentowania, szarlotka wychodzi przepyszna.

Przepis na szarlotkę 3 szklanki

Składniki:

  • szklanka kaszy manny,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 dużych jabłek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • szklanka mleka,
  • masło,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, a także kaszę. Wsyp również szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Jabłka przemyj, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Usuń również gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach. Do przygotowanych jabłek wlej sok z cytryny i wsyp cynamon. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła. Następnie na dnie wysyp 1/4 mieszanki, która została zrobiona z suchych składników. Delikatnie przyciśnij, by przykleiła się do spodu. Na tak przygotowane ciasto wyłóż 1/3 część jabłek. Czynność powtórz do całkowitego wykorzystania składników. Ostatnia warstwa powinna być zrobiona z suchych składników.
  4. Tak przygotowane warstwy zalej wcześniej podgrzanym mlekiem. By płyn mógł dostać się do każdej części ciasta, nakłuj je za pomocą widelca.
  5. Na sam koniec, gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  6. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Serwuj je z dodatkiem lodów lub cukru pudru.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: