-
Haps
-
Jak przygotować
- Szarlotka "3 szklanki" robi furorę w każdej kuchni. Lepsza od tradycyjnej, bez zagniatania i jajek
Szarlotka "3 szklanki" robi furorę w każdej kuchni. Lepsza od tradycyjnej, bez zagniatania i jajek
Szarlotka uważana jest za deser, który nie ma sobie równych. Można ją znaleźć w każdej cukierni, kawiarni i w sklepie. Wiele osób robi ją również w domu, jednak cały ten proces często okazuje się wymagający. By przyspieszyć jej przygotowanie, zdradzamy ten przepis. Jest banalnie prosty.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Klasyczny przepis na szarlotkę mówi, że jest zrobiona na kruchym lub półkruchym cieście, połączona z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak taka jej wersja okazuje się bardzo wymagająca i czasochłonna. Nie każdy ma więc czas na jej przyrządzenie, pomimo chęci jej zjedzenia. Zatem, by i tak zjeść deser, za którym szaleje duża część z nas, warto sięgnąć po recepturę, która jest błyskawiczna. Aby zrobić ciasto z tego przepisu, należy zastosować się do reguły trzech szklanek. Dzięki niej nie będziesz musiał zagniatać ciasta, a dodatkowo nie znajdziesz w nim żadnego jajka. Pomimo takiego eksperymentowania, szarlotka wychodzi przepyszna.
Przepis na szarlotkę 3 szklanki
Składniki:
- szklanka kaszy manny,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 dużych jabłek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- szklanka mleka,
- masło,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, a także kaszę. Wsyp również szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Jabłka przemyj, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Usuń również gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach. Do przygotowanych jabłek wlej sok z cytryny i wsyp cynamon. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła. Następnie na dnie wysyp 1/4 mieszanki, która została zrobiona z suchych składników. Delikatnie przyciśnij, by przykleiła się do spodu. Na tak przygotowane ciasto wyłóż 1/3 część jabłek. Czynność powtórz do całkowitego wykorzystania składników. Ostatnia warstwa powinna być zrobiona z suchych składników.
- Tak przygotowane warstwy zalej wcześniej podgrzanym mlekiem. By płyn mógł dostać się do każdej części ciasta, nakłuj je za pomocą widelca.
- Na sam koniec, gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
- Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Serwuj je z dodatkiem lodów lub cukru pudru.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl