Przekonałam się, że racuchy z jabłkami to przeżytek. Teraz dodaję do nich ten składnik i słucham słów zachwytu

Placuszki na słodko to przysmak, po który sięgamy bardzo często. Najczęściej wykonuje się je na śniadania, by zapełnić brzuch na następne kilka godzin. Dodatkowo najpopularniejsze przepisy, które znamy mówią, że najsmaczniejszym dodatkiem, który można do nich wrzucić, jest jabłko. Ja jednak poznałam ich inną wersję, która bez dwóch zdań przebija klasyk.

Racuchy to słodkie placuszki, które można podawać na każdy możliwy posiłek. Robi się je bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany. W zależności od naszych preferencji smakowych można do nich dodać różnego rodzaju owoce, takie jak jabłka lub banany. Jednak ostatnio przekonałam się, że można zrobić je jeszcze smaczniej.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Do klasycznego ciasta na racuchy warto bowiem dodać startą marchewkę. Nie dość, że nada placuszkom oryginalny kolor, to dodatkowo sprawi, że klasyk nabierze nowego smaku. Wbrew pozorom takie racuchy warto podawać na słodko, z dodatkiem bitej śmietany i posiekanej czekolady. 

Przepis na racuchy z marchewki

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • 2 duże marchewki,
  • łyżka startej skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
  • łyżeczka cynamonu,
  • olej do smażenia.
  • Składniki dodatkowe
  • bita śmietana,
  • kawałki czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wbijamy jajka i mieszaj je na średnich obrotach miksera. Następnie wsyp cukier i miksuj całość do momentu rozpuszczenia. Gdy składniki się połączą, możesz dodać resztę produktów. Do mieszanki wlej jogurt naturalny, a także mleko i suche drożdże. Na sam koniec wrzuć startą skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszaj.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną dodaj do powstałej masy, wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i cynamon. Ponownie wszystko wymieszaj, by powstała jednolita masa. Odstaw ją na około 20 minut pod przykryciem.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, uformuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron do złotego koloru, następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 
  4. Gotowe placki podawaj z bitą śmietaną i kawałkami czekolady. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.