Racuchy - przepis na domowy rarytas z zaledwie kilku składników. Wyjdą mączne i puszyste

Jednym z bezkonkurencyjnych smaków dzieciństwa jest ten domowych racuchów. Delikatne, puszyste placuszki według babcinej receptury za każdym razem smakują wybornie. Kluczem są odpowiednie składniki i zastosowanie kilku prostych zasad, takich jak temperatura składników i sposób wyrabiania ciasta.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe racuchy to piedestał wśród słodkich obiadów i smacznych przekąsek. Delikatne, rumiane, z chrupiącymi brzegami smakują idealnie z dodatkiem owoców, miodu czy syropu klonowego. Jednak kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie drożdżowego ciasta

Racuchy z jabłkamiTradycyjny przepis na racuchy z jabłkami w oryginalnym wydaniu

Racuchy - przepis na smak dzieciństwa

Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak prezentują się idealne racuchy z babcinego przepisu. Przygotowując słodki smak dzieciństwa warto pamiętać o kilku ważnych podpunktach. Mowa tu m.in. o odpowiedniej temperaturze składników, czy zachowaniu proporcji. Dzięki temu ciasto ładnie wyrośnie, a po upieczeniu będzie się pięknie prezentować i smakować. 

Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach inne zaś na kefirze. Jednak niezależnie od składników powinno się ładnie prezentować, być wyrośnięte i puszyste. Warto zatem rozpocząć od przygotowania zaczynu, który następnie wyrabiamy i pozostawiamy na kilka minut. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na domowe racuchy - idealnie miękkie i puszyste

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki,
  • 45 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. 
  2. W drugiej misce łączymy mąkę, mleko, jajko, cukier waniliowy i zwykły, odrobinę soli i zaczyn. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  3. Ciasto przekładamy na rozgrzany tłuszcz, przy pomocy dwóch łyżek. Pieczemy z obu stron, na złoty, rumiany kolor. 
  4. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub miodem. 

racuchyRacuchy z białego sera. Przepis na danie kuchni polskiej na dwa sposoby

Więcej o: