Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe racuchy to piedestał wśród słodkich obiadów i smacznych przekąsek. Delikatne, rumiane, z chrupiącymi brzegami smakują idealnie z dodatkiem owoców, miodu czy syropu klonowego. Jednak kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie drożdżowego ciasta.
Tradycyjny przepis na racuchy z jabłkami w oryginalnym wydaniu
Racuchy - przepis na smak dzieciństwa
Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak prezentują się idealne racuchy z babcinego przepisu. Przygotowując słodki smak dzieciństwa warto pamiętać o kilku ważnych podpunktach. Mowa tu m.in. o odpowiedniej temperaturze składników, czy zachowaniu proporcji. Dzięki temu ciasto ładnie wyrośnie, a po upieczeniu będzie się pięknie prezentować i smakować.
Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach inne zaś na kefirze. Jednak niezależnie od składników powinno się ładnie prezentować, być wyrośnięte i puszyste. Warto zatem rozpocząć od przygotowania zaczynu, który następnie wyrabiamy i pozostawiamy na kilka minut.
Zobacz wideo
Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepis na domowe racuchy - idealnie miękkie i puszyste
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 45 g świeżych drożdży,
- 2 szklanki mleka,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g cukru wanilinowego,
- cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
- W drugiej misce łączymy mąkę, mleko, jajko, cukier waniliowy i zwykły, odrobinę soli i zaczyn. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Ciasto przekładamy na rozgrzany tłuszcz, przy pomocy dwóch łyżek. Pieczemy z obu stron, na złoty, rumiany kolor.
- Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub miodem.
Racuchy z białego sera. Przepis na danie kuchni polskiej na dwa sposoby