Racuchy z jabłkami. Wzbogać tradycyjny przepis o ten podpunkt. Ciasto będzie puszyste niczym pączki

Bezkonkurencyjnym smakiem dzieciństwa, który zna niemal każdy, są racuchy z jabłkami. Te przygotowane według przepisu babci smakują obłędnie, jednak warto nieco udoskonalić recepturę. Ta metoda wyrabiania ciasta i dodatek świeżych drożdży gwarantuje puszysty i miękki efekt.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z domowych przepisów na słodkie łakocie jest ten na racuchy z jabłkami. Popisowe danie babci opiera się na prostych składnikach i łatwym przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy uzyskać efekt wow, warto nieco poeksperymentować. Kluczowe okaże się wyrabianie ciasta!

Racuchy z jabłkami - przepis inny niż wszystkie

Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak właśnie powinny prezentować się idealne racuchy z jabłkami. Ukochany smak dzieciństwa nie jest trudny w przygotowaniu, jednak babcina receptura sprawia, że smakują najlepiej. Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach inne zaś na kefirze. Ciasto, które jest tu kluczowe, powinno mieć odpowiednią konsystencję, a po upieczeniu rozpływać się w ustach. Owocowe nadzienie jest równie istotne - jabłka możemy dodać surowe, pokrojone na kawałki lub wykorzystać podpieczone, albo te, które są już słodką masą zamkniętą w słoiku. 

Przepis na racuchy inny niż wszystkie bazuje na specjalnym przygotowaniu ciasta. Jeśli chcesz, by były puszyste, miękkie i delikatne należy wcześniej przygotować zaczyn, wyrabiać ciasto przez około 10 minut i odstawić je do wyrośnięcia. Ta metoda może wydawać się dłuższa od tej tradycyjnej, jednak efekt nam to wynagrodzi. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na puszyste racuchy z jabłkami 

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki,
  • 45 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • 2 jabłka,
  • cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy zaczyn - do naczynia wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. 
  2. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy szklankę letniego mleka, jajko, cukier waniliowy i zwykły, odrobinę soli i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dużą drewnianą łyżką przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. 
  3. Gdy ciasto ładnie wyrosło przygotowujemy jabłka - owoce obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy i odkładamy na 5 minut. 
  4. Na patelnię wlewamy olej. Gdy tłuszcz się nagrzeje, nakładamy porcję ciasta przy pomocy łyżek. Placuszki smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. 
  5. Racuchy z jabłkami odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem syropu klonowego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.