Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z domowych przepisów na słodkie łakocie jest ten na racuchy z jabłkami. Popisowe danie babci opiera się na prostych składnikach i łatwym przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy uzyskać efekt wow, warto nieco poeksperymentować. Kluczowe okaże się wyrabianie ciasta!
Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak właśnie powinny prezentować się idealne racuchy z jabłkami. Ukochany smak dzieciństwa nie jest trudny w przygotowaniu, jednak babcina receptura sprawia, że smakują najlepiej. Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach inne zaś na kefirze. Ciasto, które jest tu kluczowe, powinno mieć odpowiednią konsystencję, a po upieczeniu rozpływać się w ustach. Owocowe nadzienie jest równie istotne - jabłka możemy dodać surowe, pokrojone na kawałki lub wykorzystać podpieczone, albo te, które są już słodką masą zamkniętą w słoiku.
Przepis na racuchy inny niż wszystkie bazuje na specjalnym przygotowaniu ciasta. Jeśli chcesz, by były puszyste, miękkie i delikatne należy wcześniej przygotować zaczyn, wyrabiać ciasto przez około 10 minut i odstawić je do wyrośnięcia. Ta metoda może wydawać się dłuższa od tej tradycyjnej, jednak efekt nam to wynagrodzi.
Składniki:
Sposób przygotowania: