Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z domowych przepisów na słodkie łakocie jest ten na racuchy z jabłkami. Popisowe danie babci opiera się na prostych składnikach i łatwym przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy uzyskać efekt wow, warto nieco poeksperymentować. Kluczowe okaże się wyrabianie ciasta!
Racuchy z jabłkami na kefirze to bezkonkurencyjny smak dzieciństwa
Racuchy z jabłkami - przepis inny niż wszystkie
Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak właśnie powinny prezentować się idealne racuchy z jabłkami. Ukochany smak dzieciństwa nie jest trudny w przygotowaniu, jednak babcina receptura sprawia, że smakują najlepiej. Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach inne zaś na kefirze. Ciasto, które jest tu kluczowe, powinno mieć odpowiednią konsystencję, a po upieczeniu rozpływać się w ustach. Owocowe nadzienie jest równie istotne - jabłka możemy dodać surowe, pokrojone na kawałki lub wykorzystać podpieczone, albo te, które są już słodką masą zamkniętą w słoiku.
Przepis na racuchy inny niż wszystkie bazuje na specjalnym przygotowaniu ciasta. Jeśli chcesz, by były puszyste, miękkie i delikatne należy wcześniej przygotować zaczyn, wyrabiać ciasto przez około 10 minut i odstawić je do wyrośnięcia. Ta metoda może wydawać się dłuższa od tej tradycyjnej, jednak efekt nam to wynagrodzi.
Zobacz wideo
Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepis na puszyste racuchy z jabłkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 45 g świeżych drożdży,
- jajko,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 2 jabłka,
- cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn - do naczynia wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy szklankę letniego mleka, jajko, cukier waniliowy i zwykły, odrobinę soli i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dużą drewnianą łyżką przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
- Gdy ciasto ładnie wyrosło przygotowujemy jabłka - owoce obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy i odkładamy na 5 minut.
- Na patelnię wlewamy olej. Gdy tłuszcz się nagrzeje, nakładamy porcję ciasta przy pomocy łyżek. Placuszki smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.
- Racuchy z jabłkami odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem syropu klonowego.