Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy
Idealna zupa pieczarkowa ma aksamitną strukturę, a smak grzybów wybija się na pierwszy plan. Nasze babcie często doprawiały ją pieprzem i dużą ilością zieleniny. Zdarzało się, że częstowały nią podczas jesiennych chłodów i wtedy, gdy wiosna budziła świat na nowo. Przepis babci na zupę pieczarkową sprawi, że będzie ona wyjątkowa. Nie zapomnijcie o dodatkach i warzywach!
Jak przechowywać ogórki gruntowe by zachowały jędrność i świeżość?
Zupa pieczarkowa z przepisu babci. Potrzebujesz niewielu składników, by ją zrobić
Przygotuj:
- 500 g pieczarek,
- ziemniaka,
- 1,5 l bulionu,
- pół szklanki posiekanej cebuli,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki jogurtu,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól oraz pieprz.
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Wiosenny obiad i zdrowie na talerzu
Zupa pieczarkowa. Przepis babci na aksamitne i kremowe danie
- Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Możesz je też wcześniej obrać.
- Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż grzyby i cebulę. W międzyczasie powinny puścić soki.
- Kiedy płyn wyparuje i szalotka się zeszkli, dolej bulion. Zagotuj.
- Dodaj ziemniaka i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
- Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Danie podawaj z grzankami ziołowymi lub makaronem. Możesz je także posypać świeżym szczypiorkiem. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, zmiksuj ją blenderem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc